Брекзит свали броя на кандидат-студентите за Англия

Подадени са 1900 кандидатури на български абитуриенти срещу 2080 миналата година

Брекзит свали броя на кандидат-студентите за Англия | StandartNews.com

С 9 на сто е намалял процентът на кандидат-студентите, които желаят да се обучават във Великбротания, съобщиха от проект „Световно образование“. В момента са подадени 1900 кандидатури на български абитуриенти срещу 2080 миналата година. Причината са неяснотите около Брекзит. Въпреки тях обаче британското правителство е гарантирало на приетите тази година заеми за целия четиригодишен период на обучението, което е възможно и да не се случи през следващите години. Британските университети са изпратили запитване до кабинета как да процедират не само с приема на студенти от ЕС,а и с обмена на студенти, благодарение на който самите английски младежи можеше да пътуват по програма „Еразъм“ в други европейски университети.

Проект „Световно образование“  организира изложение за обучение в чужбина на 23 и 24 февруари в НДК. Ще бъдат представени не само университети, но и възможности за средно образование, както и езикови ваканции.  „Ако се стигне до въвеждане на визи, не очакваме проблем конкретно при издаването на визи за студенти, защото това се случваше и преди приемането ни в ЕС“, заяви Стефка Златева от проекта. Тази година имаме и рекорд на подадени документи за Оксфорд и Кеймбридж – 33 срещу 20 миналата година. Британските университети обявяват и възможност за късен прием, въпреки че срокът за пускането на документи изтече на 15 януари.

В същото време пък Холандия намалява таксите за първокурсници и привлича все повече млади хора. Сумите за първата година ще бъдат 1040 срещу стандартните 2080, които се заплащаха доскоро. В Холандия нашите студенти са на седмо място, а в отделни университети като Хага българската общност се състои от над 100 млади хора и се нарежда непосредствено след холандската. Нови дестинации, които ще бъдат представени на изложението са Канада и Чехия, като последната се е амбицирала да предлага много програми на английски език. Много търсена е и Дания, където обучението е безплатно. По време на изложението младите хора ще могат да подават документи директно до датските университети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай