Понеделник,

Близнаци и шестици качиха приема в УниБИТ до 107%

От: СТАНДАРТ -
2339
Близнаци и шестици качиха приема в УниБИТ до 107%
A
A
A

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е попълни всички бройки в професионалните направления, в които е акредитиран. Всички места за заети на 107%, заради приема на близнаци и на кандидат-студенти, които са имали еднакви балове.

За 17-та поредна година УниБИТ е лидер на образователния пазар в България. Специалността "Архивистика и документалистика" е едно от най-търсените тази година - 17 кандидати са мерили сила за 1 място. Второто място си разделят специалностите "Комуникации и информиране" и "Обществени политики и практики".

Конкуренцията е била силна и в компютърните специалности, защото обучението в тях се води от специалисти, идващи от престижни IT компании. А голяма част от студентите започват да работят още от средата на втори курс.

През последните години обаче, рекордьори в това отношение са специалностите "Национална сигурност" и "Национална сигурност и културно-историческо наследство", в които за едно място се състезават между 22 и 25 човека.

Припомняме, че у нас съществува Рейтингова система на висшите училища, която показва разпределението по специалности в 52 университета. Съществуват обаче критики към този механизъм за оценка, тъй като университети към които няма интерес дори за отпуснатите места държавна поръчка, заемат челните позиции в класациите. Ето защо от академичната общност предлагат най-търсените висши училища да бъдат оценявани най-високо, а онези, които остават без студенти, да са в дъното на списъка с престижни висши училища.

"Да учим в България е престижно" и това една патриотична инициатива на в. „Стандарт”, изтъкват от УниБИТ. Всеизвестен факт е, че България има демографска криза, а през последните 10 години над 1/3 от българските младежи се ориентират към западни университети. Въпреки това образованието в няколко висши училища у нас продължава да е престижно. Ето защо всички преподаватели, докторанти, студенти и административни служители в тези университети са впрегнали усилията си, за да привличат младите хора. Според професорите в над 25 български висши училища, които преподават и в едни от най-престижните британски и американски колежи, родното образование е конкурентно на световното и дава същите възможности за професионална реализация.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com