Банов стисна зъби и пожали Добрева

Директорката на музикалното училище остава, търси място за Такова

Банов стисна зъби и пожали Добрева | StandartNews.com

Директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева остава на работа, но ще търси подходящо място в школото за известната ни оперна певица Дарина Такова.

Това стана ясно след близо два дни вълнения в социалните мрежи, тръгнало от писмо на оперната прима. Световното известната  Такова, която преди повече от 12 години загуби гласа и мястото си на световната сцена се оплака във Фейсбук, че директорката на музикалното училище Столина Добрева я кара да изпее пред комисия 5 песни. Аргументът е, че това е процедурата, за да стане учител по пеене.

Безспорното унижение, на което подложили родните корифеи Такова, изкара от равновесие министър Боил Банов, който също в социалните мрежи поиска оставката на директорката. Неговият упрек към Добрева, че не може да гони от училището  светила като оперната ни прима и трябва да бъде по-гъвкава в процедурата, предизвика огромен брой негативни коментари защо министър насърчава неспазване на процедури. В социалните мрежи припомниха подобен негативен пост на Такова преди година, когато не успя да стане шеф на Софийската опера.

В защита на директорката пък се изказа първоначално шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, а от сутринта десетки деца и родители застанаха под прозорците на училището да бранят Добрева преди срещата с министъра.

„Това е морален акт - оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така, че не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила", коментира министърът след срещата, цитиран от Би Ти Ви.

"Банов не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала. Така че искам да успокоя всички, които се вълнуват по въпроса. Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея", заяви самата директорка.

„Случаят Такова” приключи с началото на мащабни проверки от страна на министерството към конкурсите, които се правят във всички учебни заведения, които са под патронажа му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай