Балтаджи: Украинците и българите са подложени на руска пропаганда

Балтаджи: Украинците и българите са подложени на руска пропаганда | StandartNews.com

Негово превъзходителство посланикът на Украйна в България Микола Балтаджи при гостуването си в Добрич заяви, че българите в Украйна, както и самите украинци са подложени на руска пропаганда и затова според него от изключителна важност е да има помощ от България в областта на информацията и да се внесе българска телевизия и радио, особено в Одеска област, където компактно живеят българи. Дипломатът подчерта, че страната ни оказва всякаква помощ на българите в Украйна. Посланик Балтаджи коментира и търговско-икономическите връзки между двете страни, като отбеляза, че България е важен икономически партньор за Украйна.

"Външнотърговският обмен е доста голям. През миналата година, според украинската статистика, ние имахме обем около 860 млн. долара. Имам лек спад в сравнение с 2012 г., с около 12 %. Данни за тази година все още няма, но ситуацията в Украйна, свързана с руската военна агресия, анексирането на Крим, продължаващата военна агресия в Донецка и Луганска област, последиците, освен това, че гинат хора, че временно загубихме част от украинската територия, силно страда и икономиката, промишленият потенциал, защото там е сърцето на украинската индустрия" - заяви Балтаджи и добави, че страната е загубила една пет от националния икономически потенциал с анексирането на Крим и войната в Донбас. Дипломатът заяви, че голяма част от бизнеса, който е спрял взаимоотношения с Русия сега търси нови пазари и това е една от причините България да е сред важните за украинците страни. "От страна на България ние виждаме интерес.

На срещата с областния управител ние си говорихме за това. В България има голям интерес към това да се развиват търговските икономически връзки с украинските компании" - добави посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай