Сряда,

Абитуриентските балове в края на юни

От: Стандарт -
A
A
A

Абитуриенстките балове да се проведат най-рано в края на юни, препоръча министърът на образованието Красимир Вълчев. Той е категоричен, че с празненствата на завършващите на този етап не трябва да се бърза въпреки облекчаването на мерките заради коронавируса.

Вълчев коментира и матурите. Близо 49 000 ученици са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит.

Министърът подчерта, че випускът тази година е от 50 000 ученици, като се очаква част от тях да подадат заявления за по-късна сесия. Вълчев отбеляза, че в понеделник първият задължителен държавен зрелостен изпит по литература ще се проведе с един час по-късно от обичайното - от 9.00 часа.

Училищата са подготвени с максималните мерки за дезинфекция, осигурени са квестори. В стандартната класна стая ще бъдат настанени десет деца на отстояние поне метър и половина. Зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита.

Общо 11 000 деца са избрали да се явят на изпит по професионална квалификация. Също толкова ученици са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, на второ място броят на учениците за матурата по избор е биология, посочи министър Вълчев.

Новост през тази учебна година е, че се предвижда и трета стипендия за учениците, които кандидатстват за инженерно или педагогическо висше образование. Стипендията ще е в размер на 100 лева месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература, математика, физика и химия.

Министър Красимир Вълчев коментира образователните теми в село Поликраище в Горна Оряховица, където отиде, за да се срещне с местни заради закриване на училището им.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички