500 лева над заплатата за даскали в трудни школа

Предложението е част от програмата „Мотивирани учители

500 лева над заплатата за даскали в трудни школа | StandartNews.com

Учителите, които преподават в трудни училища, ще получават по 500 лева над обичайната си заплата, предвижда един от проектите на МОН за нови национални програми. Става дума за преподаватели, които се съгласят да преподават природни науки или български език в училища, които досега са имали ниски резултати по тези предмети.

Предложението е част от програмата „Мотивирани учители“, съгласно която трябва да бъде създаден своеобразен корпус за бързо реагиране от опитни преподаватели, които да влязат на места, където резултатите на учениците от изпитите са на изключително ниско ниво.  Те трябва да имат поне 8 години стаж в образователната система. 

Интересното е, че в същото време организацията „Заедно в час“, която се финансира от „Америка за България“, предлага същата оферта за млади хора без никакъв педагогически опит, за да обучават деца в „трудни“ райони. Те само трябва да изкарат допълнителна педагогическа квалификация, каквато до момента се предлага в Пловдивския университет.  Преди време лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева се възмути, че учители с дългогодишен опит получават по-малко, отколкото преподаватели без стаж в системата. „Дайте и на българските учители 500 лева отгоре и те ще работят в тези райони много по-качествено“, заяви тя.

Министерството на образованието подготвя и стандарт за по-качествена образователна среда. Съгласно нея все по-често учебните стаи няма да бъдат на чинове, а училищата сами ще решават как да организират децата за преподаването на даден материал. Ще бъдат платени допълнителни пари и на всички, които се откажат от дневници и бележници, а минат на онлайн вариант, стига в него да има задължителна графа“комуникация с родителите“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай