50 на сто от учителите без лаптоп

Почти 95 процента от преподавателите плащат с лични средства достъпа до интернет

50  на сто от учителите без лаптоп | StandartNews.com
  • Почти 95 процента от преподавателите плащат с лични средства достъпа до интернет

Във връзка с продължаващата пандемия и карантиниране на нови паралелки, ученици и учители, в обществото отново се заговори за обучение в електронна среда. След като миналата година дистанционната подготовка стартира набързо, тази година синдикат ДОбразование към КТ ДПодкрепаУ направи национално проучване за готовността на образователната система за обучение от разстояние.
Според анкетата 45,9% от учителите нямат служебно дигитално средство /лаптоп/, с който да могат да работят в или извън образователната институция. Останалите 54,1% са заявили, че имат служебни лаптопи на разположение за работа от разстояние.
Подобно е положението и при учениците Ц само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност.
Според запитаните 43,3% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 52,9% мрежовата осигуреност в образователните институции е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.
94,5% от учителите плащат с лични средства достъп до интернет, а едва 1,7% са получили служебни средства за интернет.
Оптимистично звучи фактът, че в 73,8% от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14,1% в момента се изгражда и само в 12,1% няма такава.
На въпрос какви електронни платформи ползват, 44% от педагозите са избрали Microsoft Teams, 31,4% са посочили Google Classroom. 17,4% все още употребяват платформи през Shkolo, Viber, Skype, Zoom или Facebook.
Синдикат ДОбразованиеУ настоява всички български учители да получат служебни лаптопи, за да могат да работят ефективно, също и да превключват, когато е необходимо за работа от разстояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай