1,2 млрд. влизат в Пловдив

1,2 млрд. влизат в Пловдив | StandartNews.com

Интегрираният градски план гарантира инвестиции и работни места

Успехът на един град прилича на архитектурен проект. Изисква подготовка, много предварителна работа, тактика, последователност. Успехът на един град е процес, а не шумни пиар кампании. За да се случи нещо стойностно, то трябва да е предварително добре планирано. Хората обичат бързите и често магически трикове в политиката, популисткото говорене - колко бързо и лесно се случват нещата. Ние като експерти и професионалисти обаче знаем какво стои зад един успех. Знаем какво трябва да се случи, за да дойдат парите, знаем и как ще променят Пловдив.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие звучи абстрактно за обикновения човек, но в същността си той е програма за управление, която надхвърля един управленски мандат и която задава посоката на развитие на една община без значение кой управлява. Макар и трудно, макар и тромаво Пловдив също тръгна по този път. Още преди 7-8 години аз като част от Бизнес експертен съвет направих първите стъпки в посока разработване на Интегрирания план на Пловдив. Към онзи момент такъв тип стратегически документ не бе сред приоритетите на местната власт в града, въпреки че Европейският съюз разработва подобен тип документи с обхват на действие от 7 години. Проведохме редица срещи със самото общинско ръководство, за да ги убедим, че това е правилният път за устойчивото развитие на Пловдив. Дали поради неразбиране, дали защото Интегрираният план не обещава бързи резултати в един управленски мандат, но тогавашният кмет Славчо Атанасов не прие радушно идеята и протакаше до последния възможен момент. Изгубено бе време и в крайна сметка реалният процес по разработване започна в началото на сегашния мандат.

Постът ми на председател на Общински съвет Пловдив позволи на мен и експертите в Пловдив с бързи крачки да наваксаме изгубеното време и в крайна сметка Интегрираният план на Пловдив не само че бе един сред първите изготвени в страната, но е и единствен, който дава на Пловдив реалната възможност да привлече пари в една от зоните по две оперативни програми "Региони в растеж" и "Транспорт". Проведохме редица работни заседания с всички професионални гилдии. Проведени бяха обществени обсъждания, които да маркират евентуалните пропуски и чак след това Интегрираният план бе гласуван и от Общински съвет.

Най-честият въпрос във връзка с Интегрирания план е какъв е смисълът, каква е ползата за Пловдив и пловдивчани. Това е програма за управление, която съвпада с програмния период на Европейския съюз 2014-2020 г. Това е система от действия, които целят трайно подобрение на икономическото, материалното, социалното и екологичното ниво в един град. Или казано по друг начин, проектите, заложени в Интегрирания план, са насочени не само към развитие на всяка зона поотделно, а постигане на синергичен ефект и въздействие и върху останалите териториите на града.

Безспорно най-амбициозната част от плана е изграждането на високотехнологична зона на площ от 600 дка в квартал "Гладно поле". Инвестицията в тази зона включва проект за високотехнологичен център, вторичен градски център, жилищна част, образователни заведения. Една част от финансирането ще е по линия на оперативните програми - 200 млн. лв., а чрез публично-частни партньорства се очакват още 960 млн.лв. Освен чисто финансовия ефект под формата на инвестиции в Пловдив, при реализирането на проектите ще има обекти за проектиране, за строителството. Реализирането на проекта пък е предпоставка за нови работни места за пловдивчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай