Заклали Дочев заради дългове

Затънал с над 200 000 лв., набъркал се в измами с ДДС

Заклали Дочев заради дългове | StandartNews.com

София. 44-годишният строителен предприемач Владислав Дочев е убит заради дългове. Това е основната версия на МВР за клането в дома на строителя на ул. "Никола Мирчев" в София в неделя вечер.

Фирмите му закъсали финансово през миналата година. От общо 28 построени апартамента в нова кооперация на ул. "Панорамен път" 44 в кв. Бояна, която Дочев завършил през 2010 г., успял да продаде едва 5. Останалите жилища стоят празни, макар да имат разрешение за ползване отпреди 2,5 г. С продажбите Дочев трябвало да получи приходи и да плати ДДС на държавата. Понеже сметките му излезли криви, Дочев нямало как да започне нов проект.

Владислав Дочев не обичал да има вземане-даване с банки и затова, за да построи сградата през 2009-2010 г., взел заем от приятели. Твърди се, че са му услужили с около 500 000 лв. Дочев успял да върне малко над половината пари. През 2012 г., в разгара на икономическата криза, натискът към Дочев да върне парите нараснал неимоверно. Тогава той измислил нова схема, за да изкара пари. На 11 май 2012 г. Дочев създал фирмата "СГЛ пропъртис", в която апортирал апартамент номер 37 с площ от 134 кв. м и гараж. Пет месеца по-късно продал апартамента на някой си Георги Лазаров. Но не внесъл ДДС-то от сделката. Само след 7 месеца, през декември 2012 г., продал фирмата заедно с апартамента, на Апостол Апостолов. Този човек притежава още 12 дружества, всички изкупени от закъсали собственици. Според полицейските експерти Апостолов е "професионалист" в придобиването на фирми с дългове, които трябва да "потънат" и да бъдат скрити от НАП. 48-годишният Апостолов, роден в Елхово, няма обявени телефони за връзка в търговския регистър. Тази схема навела разследващите на мисълта, че затъналият Дочев опитвал с ДДС измамите да спастри пари и да започне да строи отново.

Явно сметките на Владислав обаче са се объркали. "Вероятно килърът първоначално не е искал да го убива, но разговорът им е станал прекалено остър", коментираха вчера източници от СДВР. Който и да го е убил, го е направил с много злост. Дочев е наръган с нож на близо 20 места, твърдят от МВР. Убиецът му е носел пистолет, стрелял е, но не е успял да улучи Дочев. Вероятно при втория изстрел оръжието му е засякло смятат експертите. След това между двамата е започнала схватка, в която Дочев бил надупчен с кухненски нож.

Трупът на Владислав открила съпругата му Гергана, която се прибрала сама в жилището около 18,30 ч в неделя. Жената изпаднала шок, намирайки мъжа си в ловка кръв. Минали цели 10 минути, преди да се окопити и да позвъни на 112. Близки на семейството разказват, че Гергана и Владислав били много щастливо семейство. Обичали се, а и живеели нашироко. Дочев бил много предприемчив. Негови приятели споделят, че от малък знаел как да вади пари. Започнал да прави кока-кола менте, след това отворил цехче за бутилиране на минерална вода. Спортувал активно, а преди 10 г. се запознал с Гергана, която била фитнес инструктор. Двамата поддържали тезата, че не трябва да се женят, за да са винаги влюбени. А любовта им скоро дала плод - преди 8 г. се родила малката София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай