Задържаха пернишки рекетьори

Групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г

Задържаха пернишки рекетьори | StandartNews.com

Трима души са привлечени към наказателна отговорност от специализираната прокуратура. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник, използваща лиценза на кредитна институция със сходно наименование.

На 1 октомври тримата са задържани по време
на действия по разследването на държавното обвинение и ТСБОП-Перник. При извършените претърсвания на 7 адреса, 3 автомобила и лични обиски, са намерени и иззети записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата "служители" - всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на тримата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай