Йоско духна като Галеви

Костинбродският тартор на "Килърите 4" играе на котка и мишка с Темида

Йоско духна като Галеви | StandartNews.com

София. Прочулият се в последно време Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския тръгна по пътя на дупнишките бизнесмени Братя Галеви. След близо 2-седмично надиграване с прокуратурата Йоско духна в неизвестна посока, а държавното обвинение направи и невъзможното, за да хване дирите му. Коз на обвинението се оказаха други известни криминални герои - Кирил Кирилов - Киро Японеца и Боян Петракиев - Барона.

 

Показанията на двамата, както и разрешението от Гърция, позволи на Апелативния специализиран съд да постанови постоянното задържане на Йоско по обвинението за шеф на банда за мокри поръчки, по-известна като "Килърите 4". По-рано през деня кримигероят от Костинброд успя да надхитри обвинителите и привидно спечели играта на котка и мишка с тях. Йоско не се появи в Софийския градски съд (СГС) и така се застрахова срещу евентуален арест, отделно имаше и късмет, след като магистратите взеха решение да го оставят на свобода.

 

Няколко часа по-късно обаче Фортуна изневери на Йоско и апелативните спецсъдии постановиха окончателното му задържане. Веднага от прокуратурата обявиха, че ще го пуснат за общодържавно издирване, а ако не бъде открит на територията на страната и за международно. Йоско успя да се измъкне от Темида в края на февруари, когато спецсъдът го пусна по процедурни причини. Оказа се, че соченият за бос на групата за поръчкови убийства, придобила медийна известност като "Килърите 4", е невъзможно да бъде съден по това дело, без съответното разрешение от Атина. Причината е, че гърците са изпълнили Европейска заповед за арест и са ни го предали по дело за наркотици и според процедурата Йоско не може да бъде съден за нищо друго у нас, без комшиите да дадат съгласие. Такова все пак дойде, но с доста голяма закъснение.

 

Едва вчера апелативният спецсъд в последния момент върна обратно в ареста костинбродчанина. Тъй като прибирането му в килия не бе сигурно, прокурорите набързо му спретнаха номер.

 

Набързо му образуваха дело за заплаха с убийство срещу скандалния прокурор Бранислав Славов. Анонимен свидетел твърди, че през 2012 г. Славов дал на Костинбродския заем от 60 000 евро и със сълзи на очи молил да си получи обратно сумата. В телефонен разговор между двамата прокурорът бил заплашван от Йосифов. И Славов, и Йосифов обаче казват, че не са се срещали и не са разговаряли от момента на задържането му в Гърция през 2012-а и връщането му в България в началото на 2013-а, включително и след това. Така обвинението увисна и Йоско пак бе пуснат. Прокурорите обаче не се отказаха и нанесоха трети удар срещу Йосифов. Обвинението бе подобно, само че за закана за убийство на полицай. Твърди се, че в началото на януари Костинбродския се заканвал, че като излезе на свобода, ще убие ченгето и ще се разправи с близките му.

 

Това обвинение съвсем увисна, защото се оказа, че освен заплашения полицай Алекси Василев другият свидетел е прекият началник на ченгето, както и съкилийник на Йоско, пред който той уж заявил, че иска да го убие. Районният съд прецени, че заплахата не е отправена пряко и непосредствено към полицая и отново освободи Йоско от ареста в петък. Още щом чу, че е пуснат, Йоско тичешком излезе от входа на съда и побърза да се метне в очакващия го отпред автомобил.

 

Вчера макар и редовно призован, костинбродчанинът се бе подсигурил, за да не се появява в Съдебната палата. Софийският градски съд (СГС) обаче изобщо не уважи искането за арест. Според магистратите не е налице законова предпоставка за вземане на каквато и да било мярка спрямо Йосифов. По думите на председателя на съдебния състав производството по делото е способ Йоско да бъде задържан под стража, от гледна точка на друго дело. Така играта на котка и мишка с прокуратурата продължи до следобедните часове, когато обвинителите все пак успяха да се преборят за арест на костинбродчанина. Той обаче междувременно успя да избяга и да се укрие от съдебните органи. Сега обвинителите са в безизходица, защото знаят, че Йоско умее да подготвя фалшиви документи. С подобни доказателства прокурорите подкрепяха тезата си по едно от делата.

 

Дали костинбродчанинът ще поеме по пътя на дупнишките бизнесмени Братя Галеви, не е съвсем ясно. На разследващите обаче е добре известно, че тъкмо Галеви са хората, които са имали вземане-даване с групата на Йоско. Преди да бъде заловен в Гърция през януари, Йоско беше обявен за издирване от Интерпол. Той изчезна в началото на юни 2010 г., след като полицаи претърсиха къщата му в родното му в село Безден и не го откриха. Намериха обаче цял арсенал с автоматично и друго оръжие, бронежилетки, уреди за нощно виждане и за заглушаване на мобилни честоти. Сред вещите имало и шперцове. Оказа се, че от началото на 2011 г. Йоско се подвизава в южната ни съседка, в апартамент в район "Диавата" в Солун. 44-годишният гангстер живеел в Гърция съвсем необезпокояван със собствената си лична карта. От българска страна изпратиха Европейската заповед за арест, след като Интерпол успя да го открие в Солун. Тамошните власти също го спипаха с незаконно оръжие и за броени дни бе осъден на 3 г. затвор, но върнат в България заради тукашното му дело. Досега Йосифов бе разследван за убийство на ресторантьор. Подсъдим бе и за изчезването на хърватина Иван Може, но отново излезе невинен. Последното му обвинение, преди да ни бъде върнат, е за разпространение на дрога. Според прокуратурата през 2008 г. сформирал наркогрупа, за да завладее пазара на наркотици в Костинброд, Своге и околните села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай