Вандали потрошили 165 влака с камъни

Най-често инцидентите са край ромските махали

Вандали потрошили 165 влака с камъни | StandartNews.com

 

МВР дири извършителите, деца от махалите

165 влака са били замеряни с камъни от началото на 2018 г. досега, сочи статистиката на БДЖ-Пътнически превози, пише „Телеграф“.

Вандалските актове стабилно се увеличават като през 2018 г. те са били 45. През 2019 г. замеряни с камъни са били 59 влака, а 61 композиции са били обстрелвани за първите девет месеца на тази година, личи от цифрите.

И превозният персонал, и пътниците вече добре знаят кои са участъците, в които има най-голяма опасност даден влак да попадне под атака с камъни. Най-често повтаряемост на случаите с хвърляне на камъни по влакове се наблюдават в участъка между столичните гари Захарна фабрика и Горна баня, както и в района на гара Казанлък. В близост и до двата участъка има ромски махали - „Факултета“ в София и „Кармен“ в Града на розите. Има регистрирани и много единични случаи в различни участъци на страната, информират от превозвача. От атаките с камъни - макар и рядко се случва да пострадат пътници и превозен персонал. Ранените през 2018 г. са четирима, през 2019 г. един, а досега през 2020 г. - двама. Всички са леко пострадали, като пораженията се случват при удар от камък през отворен прозорец или от порязване от счупено стъкло.

Щетите от нападенията са предимно материални и включват най-често счупени прозорци на вагони и мотриси и по-рядко на локомотиви. Най-често засегнати са мотрисните влакове „Сименс Дезиро“, тъй като те са с по-големи прозорци и са по-уязвими при хвърляне на предмети по тях. По влаковете най-често летят камъни, но се случва те да бъдат уцелвани и с парчета метал, дърво и дори балони с вода, както при последния инцидент по линията София-Бургас.  Вандалщината с камъните струва немалко пари на и без това закъсалия финансово жп превозвач. Регистрираните и оценени щети за 2018 г. са в размер на 48 321 лв., за 2019 - 15 397 лв. 12 484 лв. са оценените до момента щети през 2020 г.

БДЖ и МВР работят в постоянно сътрудничество за установяване на извършителите на подобни деяния и основно за превенция на тези прояви, съобщиха за „Телеграф“ от превозвача. Провеждани са редица съвместни мероприятия и заедно с Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и детски педагогически стаи. В резултат на съвместното сътрудничество в много райони, както и в този на Казанлък, се наблюдава положителен ефект. В момента отново се подготвят съвместни мероприятия за превенция на посегателствата в райони с регистрирани подобни случаи.

Балон с вода, а не камък е причинил последното счупване на прозорец на подвижен състав на БДЖ. Инцидентът се случи на 17 септември при разминаването на бърз влак № 8601 от София за Бургас с бърз влак № 8640 от Стара Загора за София в участъка Белово-Септември. При разминаване на композициите от последния вагон на влака за София е хвърлен предмет срещу насрещно преминаващия влак за Бургас.

В резултат е счупено едно от челните стъкла на локомотива и пострадаха машинистът и помощник-машинистът. Влакът престоя 62 минути на гара Септември до отстраняване на повредата. Според запознати с инцидента предметът е бил балон с вода и макар и неуместно, извършителите надали са искали да предизвикат такива повреди.

Железничари от локомотивното депо в София споделиха пред „Телеграф“, че много стари локомотиви „Шкода“ у нас са все още с оригиналните си челни стъкла. Те обаче не са многопластови, като тези, които се инсталират в новите локомотиви, а при удар с камък, балон или птица се разтрошават на безброй малки парченца, които могат да наранят кожата и очите на персонала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай