Вторник,

Удариха канал за трафик на културни ценности

От: Редактори, сн. МВР -
410
Удариха канал за трафик на културни ценности
A
A
A

Организиран канал за трафик на културни ценности разбиха служители на ГДБОП при спецакция в резултат на международно разследване.

Осем души са задържани в България, един – във Великобритания. Иззети са общо над 4600 предмета – антични амфори, монети, накити, керамика, фризове и други, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Участниците са част от международен канал за трафик на културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на България. Според данните до момента, с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции и са захранвани със „стока“ други дилъри на културни ценности, които впоследствие са изнасяни в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

В рамките на операцията са претърсени 12 адреса и 5 леки автомобила, обискирани и задържани са 8 души.

В хода на процесуалните действия са иззети около 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с различна форма и големина; 5 каменни парчета и фризове.

Намерени и иззети са и сумата от 40 000 лв. и 10 000 евро; товарителници за извършени пратки до Великобритания; много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени, допълват от МВР.

Общия брой на иззетите артефакти е над 4600.

На мястото, където са задържани трима в момент на извършване на сделка, а именно – офис на търговско дружество, са намерени пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и готови за изпращане към Лондон. Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в британската столица, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени артефакти.

В рамките на разследването e установено, че културните ценности са съхранявани в нает склад, но поради невъзможност мястото да продължи да бъде използвано, се наложило да ги преместят в гаража към офиса, докато се намери ново подходящо депо. Именно при претърсването в гаража са открити и иззети изключително редки и ценни предмети с историческа, културна и финансова стойност – различни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от намерените монети и др., уточняват още от полицията.

Международната специализирана полицейска операция е проведена на 25 октомври на територията на Плевен и Ловеч, Враца, Монтана и Благоевград.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com