Убили свекървата на Куцкова с ритници

Докато нападателите вилнеели, съдийката и мъжът й празнували два етажа по-горе

Убили свекървата на Куцкова с ритници | StandartNews.com

София. Двама са били крадците, които навръх Нова година убиха 84-годишната Надежда Куцкова, свекърва на известната съдийка Нели Куцкова. Това показват предварителните данни на разследващите, които днес направиха втори оглед в блок 10 на столичния кв. "Овча купел", където се е разиграла кървавата драма.

От МВР издирват убийците на Надежда Куцкова по горещи следи. Прегледана е и цялата картотека с криминалния контингент, действащ в района на "Овча купел". Предполага се, че апартаментът е бил предварително забелязан, както и времето за извършване на кражбата. Нападението е станало малко след 22 часа на 31 декември. По това време възрастната жена е била сама в апартамента на първия етаж в блока. Куцкова и съпругът й Кирил били при техни приятели на третия етаж. Съседите обясниха, че мъжът на съдийката е архитект и преди време преустроил ателието си в самостоятелно жилище, за да приберат майка му от Кърджали, за да имат възможност да се грижат за нея на старини. В празничната вечер синът й на няколко пъти слизал до апартамента, за да види как е майка му Последно се видели около 21,40 ч.

Половин час по-късно той отново слязъл до жилището, но никой не му отворил. Мъжът започнал да тропа и да вика, тъй като помислил, че на майка му й е прилошало. В крайна сметка успял да отключи и заварил страшна гледка - възрастната Надежда лежала мъртва на пода. Първоначално помислил, че й е станало лошо, паднала е и се е ударила. Впоследствие видял обаче, че всичко в жилището е обърнато наопаки. Извикали полиция и станало ясно, че са откраднати 1000 лева, които бабата била заделила за погребението си. Имало и тефтери и календари на масата в хола, които бандитите приготвили, за да отмъкнат, но в суматохата изоставили.

Първоначалните данни на патоанатомите показват, че Надежда Куцкова е починала вследствие на удар в главата. Има следи и от други удари по тялото, които обаче не са смъртоносни. Нападателите са съборили жертвата си на пода, след което са й нанасяли жестоки ритници, докато спре да мърда. Според криминалистите жената е отворила доверчиво на грабителите, които са й позвънили на вратата. След това убийците са се измъкнали през прозореца през козирката в задната част на блока. Предполага се, че на паркинга е възможно да е имало техен съучастник с автомобил, който ги е изчаквал. Освен пари обирджиите са търсили злато и други ценности, затова са преровили целия апартамент. Съседи обясниха, че ченгетата коментирали, че дори апашите намерили бутилка с уиски в барчето и си сипали по едно, преди да избягат от местопрестъплението. "Видяхме, че изнасят полупразна бутилка, както и чаши. Вероятно да свалят отпечатъци", разказа възрастен комшия. Жителите на блока, които са си били вкъщи в новогодишната нощ, са разпитани от полицаите. Повечето хора обаче са празнували, имало е силна музика и шумни компании, затова и не са чули нищо. "Гърмяха много пиратки. Как да чуем викове, то на Нова година всеки вика, не сме обърнали внимание", посочи друг жител на блока.

Съседите се оплакаха, че често стават жертва на набези от страна на наркомани и крадливи роми. Продавачка от магазинче до самия вход на Куцкови обясни, че няколко пъти е обирана от наркомани. "Пълно е с тях тук. Те дори няма да разпознаят майка си и баща си. Просто нападат и крадат само за едната доза", коментира жената. Самата Нели Куцкова заяви пред "Стандарт", че е потресена от случилото се и е много притеснена за възрастните хора, които са доверчиви и често стават жертва на подобни нападения.

Моля, пазете родителите си!

съдия Нели Куцкова, снаха на убитата жена

- Г-жо Куцкова, съжалявам, че ви търся по тъжен повод, а не, за да ви честитя Новата година. Приемете моите съболезнования за трагедията, която ви сполетя...

- Страшното е, че жената си отиде!

- Вярно ли е, че е била с вас и е слязла в жилището си за малко, когато инцидентът станал?

- Не е съвсем така. Тя не е идвала у нас, искаше да си стои вкъщи, защото си ляга рано. А ние слизахме при нея. За половин час е останала сама и тогава е станало.

- Откъде е влязъл крадецът?

- Нямам представа. Вратата отвътре беше залостена с резе. Може би се е позвънило и е отворила вратата, мислейки, че е някой от нас. Искам да помоля всички, които имат родители на възраст, баби и дядовци, да ги предупреждават за опасностите.

- Какво е откраднато от апартамента?

- Парите на свекърва ми, които си беше скътала за погребение. Крадците се били подготвили да изнасят и тефтери, дребни украшения за бюро, но когато мъжът ми е думкал по вратата, за да отвори, са се стреснали и са избягали.

- Да предположим хипотетично, ако сте съдия на тези крадци, каква ще бъде присъдата?

- Не бих могла да съм съдия по такова дело, защото съм близка с жертвата. Ако говорим хипотетично, ако аз съм съдията, трябва да съм сигурна, че точно тези са извършителите. Не бих ги наказала по-жестоко само защото съм пряко засегната.

- Мислите ли, че нападението е свързано с работата ви като съдия, вид отмъщение?

- Не.

- Може би са наркомани?

- Тези хора, ако са наркомани, са повече болни, отколкото злодеи.

Приятелите: Отиде в София уж да си поживее

"Много добра, много внимателна и интелигентна жена. Отиде в София при сина и снаха си, за да може да си гледа старините и да поживее още малко. Това е жестока смърт, не мога да повярвам, че убиват човек просто ей така". Това бяха думите на продавачката от РЕП-а, намиращ се не далеч от дома на Надежда Куцкова на ул. "Отец Паисий" в Кърджали. Всички приятели и познати на 84-годишната жена са потресени от жестоката смърт. "Беше прекрасен човек. Със съпруга й бяха едно почтено и уважавано семейство в града", бяха най-честите коментари на хората, които са я познавали.

Надежда Куцкова е работила дълги години като счетоводителка в бившето ОКС Кърджали. "Много се разбирахме с Дешка, беше изключително отзивчив и сърдечен човек, така възпита и децата си, с които много се гордееше", разказа нейната дългогодишна колежка Венета Грозева. Надежда Куцкова загубва съпруга си преди повече от 20 г. Допреди 2 г. е живяла във фамилната къща в града, но по настояване на сина и снаха си се премества при тях в София.

Познати и близки казват, че в последно време възрастната жена се е оплаквала от болки в краката, но е била жизнен човек. Независимо от това често говорила, че й остават малко дни и събирала пари, за да не е в тежест на близките си за погребението. Отишла в София, но с уговорката, ако нещо й се случи, да бъде погребана в родния си град. "Това лято, като си беше дошла за седмица, сподели, че са й купили малко жилище в столицата, за да бъде близко до децата. Хвалеше се, че се грижат за нея, не я оставят", споделиха съседите на убитата жена. "Това е жестока смърт, убиват човек ей така за нищо!", недоумяват възрастни кърджалийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай