Убиецът на Андреа остава в ареста

Пред магистратите младежът заяви, че се разкайва

Убиецът на Андреа остава в ареста | StandartNews.com

Пред магистратите младежът заяви, че се разкайва

Задържаният за убийството в Галиче 17-годишен Аксел Олегов остава за постоянно в ареста, реши Окръжният съд във Враца.

Пред магистратите младежът заяви, че се разкайва. Той  вече направи пълни самопризнания за зверското убийство на 18-годишната ученичка Андреа. В нощта срещу 11 януари Аскел й преряза гърлото. Тялото на момичето беше намерено в бащината й къща.

Магистратите наложиха най-тежката мярка заради тежестта на престъплението, по-ранните криминални деяния, за които заподозреният е бил осъждан, и заради опасността да се укрие.
Задържане поиска и защитата с мотива да се предотврати напрежение заради гнева на близките.

Установено е, че жертвата живеела сама в дома на баща си в с. Галиче. Родителят на Андреа  от пет години работи в чужбина, майката е напуснала семейството си отдавна. Обикновено ученичката преспивала вкъщи или в дома на чичо си. Около 22 ч. на 10 януари момичето разговаряло с баща си, след което останало в дома си.

Същата вечер обвиняемият бил в дома на баба си. Около 1.00 часа излязъл навън и забелязал, че в стаята на момичето свети. Решил да отиде при нея, тъй като отдавна я харесвал. Минал през отворената порта в двора на имота и се качил на стол, за да погледне през прозореца. Видял, че Андреа е сама и спи, влязъл през прозорец на мазето. Там забелязал метална пръчка, която взел, за да сплаши момичето. Аксел твърди, че знаел разположението на стаите в къщата, тъй като бил в нея преди години с компания.

Когато влязъл в стаята на спящото момиче, Андрея го усетила, започнала да вика. Аксел я ударил с пръчката, след което я удушил. После  я изнасилил. Приключвайки, забелязал на масата в стаята кухненски нож, с който решил да я умъртви, тъй като се опасявал, че може още да е жива и да разкаже за случилото се. Нанесъл няколко удара в областта на шията и прерязал гърлото на момичето.

Обвиняемият забелязал портмонето на жертвата си и го взел. С откраднатите пари - 250 лева, на сутринта си купил нови маратонки, ръкавици и тонколона, а по-късно и таблет в Бяла Слатина. Същия ден следобед полицията го открила в дома на баба му. След проведения разпит направил пълни самопризнания.

Аксел е осъждан два пъти. През септември 2019 г. по споразумение с прокуратурата му е било наложено наказание от шест месеца затвор с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда.

Зверското убийство на Андреа предизвика протест и сериозно напрежение във врачанското село. Хората настояват фамилията на Аксел да бъде изселена, защото се страхуват за децата си. Искат и промяна на закона, с която и непълнолетни да могат да получат доживотен затвор, както зоват в Галиче. В момента 17-годишният Аксел може да получи най-много 12 години и да излезе предсрочно от затвора за добро поведение.

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс. Идеята е възрастта да не е условие за намаляване на присъдата,  при толкова тежки престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай