Петък,

Убиецът на Андреа остава в ареста

От: Стандарт -
257
Убиецът на Андреа остава в ареста
A
A
A

Пред магистратите младежът заяви, че се разкайва

Задържаният за убийството в Галиче 17-годишен Аксел Олегов остава за постоянно в ареста, реши Окръжният съд във Враца.

Пред магистратите младежът заяви, че се разкайва. Той  вече направи пълни самопризнания за зверското убийство на 18-годишната ученичка Андреа. В нощта срещу 11 януари Аскел й преряза гърлото. Тялото на момичето беше намерено в бащината й къща.

Магистратите наложиха най-тежката мярка заради тежестта на престъплението, по-ранните криминални деяния, за които заподозреният е бил осъждан, и заради опасността да се укрие.
Задържане поиска и защитата с мотива да се предотврати напрежение заради гнева на близките.

Установено е, че жертвата живеела сама в дома на баща си в с. Галиче. Родителят на Андреа  от пет години работи в чужбина, майката е напуснала семейството си отдавна. Обикновено ученичката преспивала вкъщи или в дома на чичо си. Около 22 ч. на 10 януари момичето разговаряло с баща си, след което останало в дома си.

Същата вечер обвиняемият бил в дома на баба си. Около 1.00 часа излязъл навън и забелязал, че в стаята на момичето свети. Решил да отиде при нея, тъй като отдавна я харесвал. Минал през отворената порта в двора на имота и се качил на стол, за да погледне през прозореца. Видял, че Андреа е сама и спи, влязъл през прозорец на мазето. Там забелязал метална пръчка, която взел, за да сплаши момичето. Аксел твърди, че знаел разположението на стаите в къщата, тъй като бил в нея преди години с компания.

Когато влязъл в стаята на спящото момиче, Андрея го усетила, започнала да вика. Аксел я ударил с пръчката, след което я удушил. После  я изнасилил. Приключвайки, забелязал на масата в стаята кухненски нож, с който решил да я умъртви, тъй като се опасявал, че може още да е жива и да разкаже за случилото се. Нанесъл няколко удара в областта на шията и прерязал гърлото на момичето.

Обвиняемият забелязал портмонето на жертвата си и го взел. С откраднатите пари - 250 лева, на сутринта си купил нови маратонки, ръкавици и тонколона, а по-късно и таблет в Бяла Слатина. Същия ден следобед полицията го открила в дома на баба му. След проведения разпит направил пълни самопризнания.

Аксел е осъждан два пъти. През септември 2019 г. по споразумение с прокуратурата му е било наложено наказание от шест месеца затвор с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда.

Зверското убийство на Андреа предизвика протест и сериозно напрежение във врачанското село. Хората настояват фамилията на Аксел да бъде изселена, защото се страхуват за децата си. Искат и промяна на закона, с която и непълнолетни да могат да получат доживотен затвор, както зоват в Галиче. В момента 17-годишният Аксел може да получи най-много 12 години и да излезе предсрочно от затвора за добро поведение.

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс. Идеята е възрастта да не е условие за намаляване на присъдата,  при толкова тежки престъпления.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички