Цяла фамилия върти банка на черно

Бащата отпускал заеми с лихви, а после търсел парите със сила

Цяла фамилия върти банка на черно | StandartNews.com

София. Антимафиоти разбиха престъпната дейност на цяла фамилия, въртяла банка на черно. Задържани са 8 души от Ихтиман за лихварство, съобщи МВР.

Мозъкът на бандата е 65-годишен мъж с прякор Мусо. Той е криминално проявен за изнудване, телесна повреда и кражба. 64-годишната му съпруга и двамата им синове също помагали в "семейния бизнес". Останалите членове на групата са роднини на Мусо. Те са на възраст от 40 до 48 години.

До момента е изяснено, че център на лихварския замисъл е бащата. Той отпускал заемите, а заедно със синовете обхождали длъжниците, за да събират задълженията. В много от случаите със заплахи и силови методи напомняли на кредитираните да се изплатят навреме. Мъжката част на семейството действала така - като се възползвали от нестабилното им финансово положение, раздавали на много хора от Ихтиман неотложни заеми. Естествено, срещу условието да върнат сумата, обложена с лихва, различна според възможностите на заемополучателя, но при всички случаи непосилна.

Акцията на спецполицаите от сектора за борба с организираната престъпност от София е проведена в Ихтиман съвместно с полицаи от областната дирекция, от районното управление в града и с участието на барети. В хода й са претърсени седем имота в Ихтиман и Долна Баня. Открити са около 16 000 лв., чужди дебитни карти и много документи, свързани с лихварската дейност. Иззети са и 4 автомобила  -  "Мерцедес", "Ауди-А6", "Фолксваген Туарег" и "БМВ-Х5".

От имот на задържаните е иззето и огнестрелно оръжие, като експертиза ще установи мярката и модела на пистолета.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление под ръководството на Окръжната прокуратура – София. Работата по разследването продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай