Трима с бокс насиниха Даверов, счупиха му носа (ОБЗОР)

Сценаристът ще дописва последната си книга в Белгия

Трима с бокс насиниха Даверов, счупиха му носа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Таксиджия се хвърлил да го спаси, потрошили му ръката с тръба

Със счупен нос и насинен - така се прибра във вторник вечер в дома си писателят и сценарист Владо Даверов. Трима непознати са причакали създателя на култовата история от филма "Вчера" пред дома му в столичния кв. "Люлин". За инцидента потвърди пред "Стандарт" Огнян Младенов, директор на ИК "Световит", който е издател на книгите на Даверов и негов приятел. От СДВР в четвъртък заявиха, че в съответното РПУ не е подадена нито жалба, нито пък е получен сигнал за такъв случай. Мобилният телефон на Даверов не отговаряше, беше включен на "гласова поща".

"В понеделник бяхме във Велико Търново за представяне на една книга на негов съученик и серия криминални романи на Владо - "Инспектор Агаин: Мат на царицата", "Следователят Агаин: Часова разлика" и "Ягодовите полета - Част 1". Прибрахме се във вторник следобед. След като поговорихме, Владо взе такси и се прибра. Беше тъмно. Към 22,30 ч ми се обади, че е пребит" разказа Огнян Младенов пред "Стандарт".

Даверов е нападнат пред очите на таксиметровия шофьор, който го е откарал до вкъщи. Двама от нападателите били роми, а третият строшил носа му с бокс, става ясно от разказа на сценариста. Биячите не си направили труда да скрият лицата си с маски вероятно поради факта, че булевардът в тази си част от няколко дни тъне в мрак, защото е без осветление.

"Всичко стана за десетина секунди, удряха ме, след това побягнаха през полето, което започва от блока ни", разказа Даверов пред "БЛИЦ". Писателят обяснява, че се е отървал сравнително леко благодарение на шофьора на таксито, който бил много едър мъж и очевидно стреснал нападателите.

Щяха да ме пребият, ако не беше той

но заради мен пострада - ударили го с тръба и му счупили ръката до лакътя", уточнява писателят. "Дойдоха от полицията, изслушаха ме и си тръгнаха", споделя още писателят.

Даверов не е оптимист, че нападателите ще бъдат разкрити. Не крие, че подозира кой може да ги е изпратил, но не иска да говори, защото няма доказателства. Все още не е ясно дали става дума за битово нападение, или атаката има връзка с книгите на Даверов. Той твърди, че е усетил заплаха още по време на срещите си с читатели във Велико Търново в понеделник, когато пак са разговаряли за криминалните му романи.

"Видяхме се в сряда за десетина минути, Владо никак не беше добре", призна вчера пред "Стандарт" издателят му. "Гадая в момента и се чудя какво е. Може би ще излезе някъде нещо, какво ще бъде - не знам.

Странни неща се случват в държавата

но какво да се прави!", коментира Младенов.

Писателят вече пише втората част на книгата си "Ягодовите полета". В скорошно интервю обяснява, че това са полетата на смъртта, към които сме се запътили всички. В първата част на книгата има документални портрети на негови приятели - художници, писатели, поети, артисти, режисьори, които вече са покойници. Пак в интервю Даверов споделя, че по всяка вероятност ще завърши втората на "Ягодовите полета" в Белгия, където живее съпругата му Марианна. Тя работи там като инженер-проектант. Даверов има двама сина - Владимир и Георги, две дъщери и една внучка Димана. В момента живее в "Люлин" с дакелката Джеси и с малката си дъщеря, която учи архитектура и работи декори за киното.

В "СВЕТОВИТ" Беше редактор на Георги Стоев

Издателството "Световит" на Огнян Младенов стана запазена мярка сред криминалните романи. В средата на 90-те години то започна първо да публикува "вулгарните романи" на Христо Калчев, в които за първи път се изравяха тайните на родния подземен свят. По-късно Младенов стана издател и на друг скандален автор - Георги Стоев, който пък през април 2008 г. загина след дъжд от куршуми край столичния хотел "Плиска". Младенов издава общо 8 книги на Стоев в поредицата "Свидетели на времето", в които основни герои са Младен Михалев-Маджо и Любен Гоцев. Първите книги са "ВИС-1" и "ВИС-2", следващите три са СИК, последните 3 са "BG-кръстника".

Стоев и Младенов се скарват през средата на 2007 г., а писателят дори привлича вече бившата машинописка от издателството Славея Иванова в опит да създаде собствено издателство. Според Младенов Стоев искал по-високи тиражи за книгите си, които издателят не можел да осигури. Огнян издава и книгите на друг скандален автор - Петър Христозов, който разкрива афери в митниците.

През цялото време като редактор в "Световит" работи писателят Владо Даверов. По идея на сценариста на "Вчера" Младенов издава нашумялата поредица "Свидетели на времето". След това пуска 3 книги от поредицата "Чудовището ДС" на Даверов. Последните проекти на писателя са криминалета - "Инспектор Агаин: Мат на царицата" и "Следователят Агаин: Часова разлика", както и първа част на "Ягодовите полета".

През 2010 г. издателят Огнян Младенов твърди, че ще направи нов удар в бизнеса си - като издаде книга на Георги Коритаров и Алексей Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай