Търсят Петко Сертов с Интерпол и хеликоптер (ОБЗОР)

Търсят Петко Сертов с Интерпол и хеликоптер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият шеф на ДАНС редовно теглел хилядарки, работел на 4 договора

"Интерпол" се включи в разплитането на мистерията на "Петко Сертов", МВР пък ще търси изчезналия бивш шеф на ДАНС с хеликоптер. "Още във вторник бях готов да тръгнем и облитаме район, където имаме информация, че може да се намира. Но метеорологичните условия не позволяваха. За днес (вчера, б.р.) още нямаме отговор". Това заяви в сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той не уточни къде би могъл да се намира бившият разузнавач номер 1, като каза само, че

районът е в Южна България

Най-вероятно обаче става дума за планините - Рила, Пирин или Родопите, защото, според Лазаров, в дадени условия - в по-ниските места може да се лети, но пък в по-високите - не.

Лазаров, заедно с помощника си Георги Костов и директора на СДВР Младен Маринов, разкриха какво знае МВР като факти около изчезването на Сертов. Той е видян да се качва и да шофира ползвания от него автомобил светлосив металик "Опел Астра". Той е с номер СА 2987 РМ и е произведен през 2009 г. Вероятно се води собственост на някоя от консултираните от Сертов фирми. Според МВР бившият шеф на ДАНС е получавал пари по 4 консултантски договора за фирмена сигурност. Сертов потегля с колата около 15,30 ч в петък от блока, където живее досами военното НДК. Преди това отива до банков клон до НДК, на около 200 м от дома си, и

тегли пари - между 3000 и 6000 лв.

според МВР. След това следите му се губят. Не е засечен от нито една камера на столичното видеонаблюдение, а експертите от МВР преглеждат частни запаси от банки и други публични сгради. "Нямаме идея накъде е поел и от коя посока е напуснал София", заяви директорът на СДВР Младен Маринов. "Да тегли подобни суми не е било необичайно, правел го е два пъти в месеца", коментира Лазаров.

Сертов никога не е имал служебно или лично огнестрелно оръжие, уточни главсекът, което прави версията за самоубийство по-малко вероятна. Ако хора от МВР или военни решат да се самоубият, обикновено го правят с личното си оръжие, напомнят експерти. "Опитваме се да кажем повече факти, за да могат хората, които го видят, да се обадят в МВР с информация", заяви още Лазаров. Автомобилът на Сертов със сигурност не е оборудван с GPS, каквато версия лансира вчера сутринта бившата говорителка на ДАНС журналистката Зоя Димитрова. А тъй като у нас няма е-система на хотелите, в която да се пазят имената на регистрираните посетители, е трудно да се проследи

дали си е наел стая някъде

обясни помощникът на Лазаров Георги Костов. Понеже пък няма нито един факт, който да говори, че върху изчезналия е упражнено насилие, в прокуратурата няма образувано досъдебно разследване.

Сертов е излязъл от дома си с документите си, а съпругата му не е установила да е вземал багаж със себе си. Според МВР, освен в Гърция и Румъния по суша, той е могъл да напусне страната и за някоя европейска държава със самолет, без да се записва в системата на Гранична полиция. В чужбина го издирват от Интерпол. Данните му вече са публикувани в раздела "Изчезнали" на сайта. В информацията са обявени имената на родителите на Сертов, както и фактът, че е в неизвестност от 5 декември. "Защо Петко Сертов е издирван от Интерпол? Това е интересен въпрос, на който никой не дава отговор. За да се търси човек от Интерпол, това трябва да е поискано от нашите служби, които да са сигурни, че лицето не се намира на територията на страната", сподели пред bTV депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той каза още, че имало информация, че Сертов е работил като консултант

по линия на сигурността на "Южен поток"

Според събраните от МВР факти бившият шеф на ДАНС и друг път поемал нанякъде, без да се обади или да си вземе телефоните. "На няколко пъти е ходел в планината в миналото, за да търси усамотение, спокойствие и хармония", заявиха вчера от МВР. Затова и вече се появи версията, че Сертов може и да е станал жертва на катастрофа при разходката си в Балкана.

Чакал Коледа с нетърпение

Няколко дни преди да изчезне, бившият шеф на ДАНС Петко Сертов украсил дома си за Коледа, пише в. "Галерия". На вратата на апартамента му на 12-ия етаж се вижда голяма червена коледна панделка. Съседите му са категорични, че поведението му по нищо не подсказвало да е притеснен. Самите те го видели как украсява вратата на дома си. Познати споделят, че той изключително много почитал християнските празници. И сега ги чакал с нетърпение. Много рядко се случвало да прекара празници без съпругата си. Също така предпочитал светлите за всяко семейство мигове да е в дома си, сред най-близките си хора.

Съпругата му: Не би посегнал на живота си

Съпругата на бившия председател на ДАНС Петко Сертов - Емилия, обяви, че изчезването му не може да се дължи на проблеми в семейството, битови причини или болест. Тя е убедена, че той при никакви обстоятелства не би посегнал сам на живота си, става ясно от нейно изявление до БТА.
"Във връзка с медийните публикации от последните дни и изявленията на представители на МВР искам да заявя следното: В дните, след като стана известно за изчезването на съпруга ми, в общественото пространство се разпространяват множество лишени от основание тези, които считам, че биха могли да насочат разследването в неправилна посока и това да доведе до загуба на ценно време и ресурс, така важни в първите дни на разследването", посочва Сертова. "Искрено се надявам, че тиражирането на подобни тези се дължи на липса на информация за действията и резултатите от разследването и не цели създаването на предварителна нагласа в обществото за възможните причини за случилото се. Искрено се надявам, че органите на МВР няма да се подведат от невярната информация и ще положат максимални усилия за намирането на съпруга ми", гласи още изявлението на съпругата на Сертов. Тя се обръща с молба към органите на МВР, "в името на човечността", преди публично огласяване на факти от разследването, семейството на бившия шеф на ДАНС да бъде уведомявано за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай