Скандал в наше село, деца живеят в потресаващи условия

Родителите получили обвинителен акт

Скандал в наше село, деца живеят в потресаващи условия | StandartNews.com

В монтанското село Крива бара семейство получи обвинителен акт. Това се случи, защото не са положили необходимите грижи за тях, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

На 7 септември 2021 г. в Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” в град Лом е получен сигнал относно неглижиране на потребностите на едно от децата.

По случая била извършена проверка на адрес в село Крива бара от служителите на институцията. На мястото били установени сами и без родителска грижа пет малолетни деца, а шестото успяло да избяга и не се намирало в имота. По данни на децата родителите им били на работа.

В жилището липсвала хигиена, а децата имали неподдържан външен вид. При извършения оглед на едното от тях са установени наранявания по лицето и ръката.

Незабавно бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Не след дълго в жилището се завърнали родителите, които още с идването си проявили грубо и агресивно държане спрямо служителите от отдел „Закрила на детето”, отправили към тях закани и заплахи за саморазправа. Отказали достъп на нараненото дете до медицински грижи.

След намеса на органите на МВР децата били изведени от жилището и със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане” са настанени извън семейна среда.

По делото е назначена и изготвена съдебномедицинска експертиза на нараненото дете. От заключението е видно, че момичето получило различни наранявания по лицето, подувания в областта на китката и предмишницата. Рентгеновото изследване е установило данни за стари увреждания, сред които счупване на костите.

Родителите са привлечени към наказателна отговорност за това, че оставили малолетните си деца без надзор и без достатъчно грижа, с което създали опасност за тяхното физическо, духовно и морално развитие.

Вследствие на престъпното им деяние на прегледаното е била причинена средна телесна повреда, довела до трайно затруднение в движението на ръката.

Предстои делото да продължи в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай