Ситуацията на пътя. Нови глоби за шофьорите

Какви са те

Ситуацията на пътя. Нови глоби за шофьорите | StandartNews.com

Наказания за водачите на шумни коли в София. Столичната полиция проверява – имат ли превозните средства проблеми със шумозаглушителните уредби. Само в рамките на 10 дни в града са глобени 57 водачи.

Повечето от шофьорите-нарушители са между 20 и 30-годишни.

А санкциите – временно спиране на превозното средство от движение, както и глоба от 200 лв.

22:00 часа, засилен  трафик по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Проверяваме - колко шумно е на метри от блоковете.

Оказва се - единствената инсталация за измерване на шума в столицата не работи.

За да измерим шума, използваме мобилно приложение. Резултът - около 75 децибела или с около 15 над нормата.

Местим се на булевард „Витоша“. Свидетели сме на дрифтове и висока скорост.

23 часа. До 90 децибела успяваме да измерим шума на бул. „Витоша“, предава бТВ.

Подобна е и ситуацията на бул. „България“ минути преди полунощ. 

12 на обяд. Отново проверяваме шума в центъра. Резултатът - отново над нормата от 60 децибела.

„Установяваме при видими признаци на автомобила. При подаване на газ на водача – то е видимо, че шумозаглушителното устройство е малко по-шумно и така“, казаха от пътната полиция.

Ако автомобилът е по-шумен, той временно се спира от движение. Правим  и експеримент. Измерваме колко шумни са по-старите коли при даване на газ.

Резултатът - близо 100 децибела.

На този фон -  нощният градски транспорт се завръща в София. Той ще бъде от две линии с междинна спирка на площад „Княз Александър I“. Цената на билета е 2 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Ники67
преди 6 месеца

Аферим! Ма не само колите, да почват и мотористите!

Откажи
STANLI
преди 6 месеца

Елате да мерите на ,, Сливница " нощем когато започват състезанията , и полицията се прави на заспала , а целия център ехти .

Откажи
Генчо
преди 6 месеца

Масово се променя генерацията както на колите така и на моторите . Освен шума трябва да се спират и пушештите коли . Няма контрол още на прегледите нека го направят като в UK или в Швейцария и глобите да са големи и тогава ще видите дали ще има нарушители .

Откажи
Пламен Куцаров
преди 6 месеца

За автомобилите се правят замервания на шума и така трябва.Защо за моторите няма такива като те издават много по -силен звук и колко трябва да е той?

Откажи
Доктора
преди 6 месеца

Поредната пропаганда. Почти няма автомобил, който да е по-тих от 60 децибела дори фабрично. Да не говорим, че някои чисто нови фабрични спортни автомобили превишават дори 100 децибела фабрично. Шумът при автомобилите се мери на под 2000 оборота, а не с форсиране защото всяка кола е над 90 децибела при форсиране до прекъсвач. Устройството също не трябва да се слага плътно до колата, а на поне един метър от ауспуха, ама хората като не си знаят правата, полицаите ги правят каквото си искат за да си изпълват нормите (които са забранени по закон).

Откажи
S80D5
преди 6 месеца

Как с мобилно приложение и на слух и на око ще ми мериш шума на колата бре господин ченге?????? Пък и наказание ще Ми налагаш!!!!!! Знаеш ли че за такова наложено наказание като минем през съда ще работи цялото районно поне три години за Мене да ми плати обезщетението ????

Откажи
Hristo
преди 6 месеца

И какво ще ти е обезщетението, че районното ще работи за тебе 3 години ?? Отменят ти наказанието и плащат разноските по делата, в допустимите норми.

Откажи
Иванов
преди 6 месеца

За шумните терористи, трябва да има най-строги мерки и наказания. Дано контролът да е безкомпромисен и коректен. Искаме си спокойствието и тишината. За да няма криминални саморазправи с наглите шофьори които са за лишаване от право да са водачи на МПСта

Откажи
sandstorm
преди 6 месеца

Мечтай си. 😁

Откажи
Габдулла
преди 6 месеца

Няма начин да не се намесят и "Старите" коли. Иначе приветствам да се глобяват коли, мотоциклети, АТВ-та и всякаква друга джунджурия, която вдига шум над нормата.

Откажи