Сензация! За кой БГ богаташ е била картината на Джаксън Полък

И защо не се стигнало до сделката

Сензация! За кой БГ богаташ е била картината на Джаксън Полък | StandartNews.com

Оказва се, че картината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у нас при спецакция на ГДБОП и гръцките служби за сигурност под ръководството на Европол, е трябвало да стигне до Дубай, при укриващия се в Емирството хазартен бос Васил Божков. 

Това е сензационната версия, лансирана от запознати от ъндърграунда. В случай, че платното се окаже оригинал, каквото бе заключението на тримата български експерти, то цената му може да достигне до 50-70 млн. евро.

Припомняме, че неизвестната творба на Джаксън Полък бе иззета от дома на столичен художник на 18 февруари. Той оказа пълно съдействие на разследващите след 24-часов престой в ареста. Творението е било съхранявано зад четирикрилен гардероб, прилежно увита в чаршаф. 

Неизвестната творба на Полък, открита у нас, е нарисувана за холивудската звезда Лорън Бакол (1924-2014 г.) през далечната 1949 г., става ясно от написаното от художника послание на гърба на творението. Датата съвпада с 25-я рожден ден на актрисата, която през 1949 г. е сред най-големите звезди на американския екран.

Любопитното е, че на гърба на творението има и други знаци, най-интересният от които е подписът и печатът на румънския държавен глава Николае Чаушеску, разстрелян заедно със съпругата си Елена на 25.12.1989 г. от военен съд в Румъния.

Мастит колекционер на картини споделя, че още преди месеци в София се заговорило, че Божков щял да продава картина на Джаксън Полък на музея в Абу Даби, но не обърнал внимание, тъй като мълвата му се сторила абсурдна. Той твърди, че творбата е била предлагана и на други родни богаташи, след като очевидно Божков се е отдръпнал от сенчестата сделка. 

Разбира се не е изключено картината да е фалшификат, а не оригинал и това да е осуетило сделката. 

Джаксън Полък се смята за най-великия представител на абстрактния експресионизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай