СДВР: Издирва се 45-годишен българин за фалшивите сигнали за бомби

СДВР: Издирва се 45-годишен българин за фалшивите сигнали за бомби | StandartNews.com

45-годишен български гражданин е подал всички фалшиви сигнали за бомби през последните дни. Той се в страната от ЕС и все още не е задържан. Това заяви на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

По думите му поставени взривни устрийства не са открити.

"Осъществен е контакт с партньорски служби. Обажданията са подадени от карта. Мъжът е подавал сигнали и до различни европейски институции - Европейската комисия. Отдавна не е в България. Можем само да гадаем какви са мотивите", допълни Иванов.

По думите му деянието е наказуемо - лишаване на свобода от Наказателия кодекс и глоба от 10 000 до 20 000 лева за злоупотреба с телефон 112.

"Подадените сигнали за бомби на летището са 3, за НДК 2 и за Народното събрание един, от един и същи номер, последният сигнал е подаден от горещия телефон на община Кърджали", добави Ивайло Иванов.

"От 2012 година го прави, има образувани досъдебни производства, мъжът има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол. Нямаме данни да е професионалист, на който се плаща", поясни Иванов.

Той отказа да коментира случаите за бизнесмена Петър Христов и данъчният шеф Иво Стаменов. "Продължаваме разследванията, работим по всички версии", каза още Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай