Събарят части от имението на Васил Божков

Става дума за бившата резиденция на Тодор Живков

Събарят части от имението на Васил Божков | StandartNews.com

 

Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община издаде нови 4 заповеди за премахване на незаконни обекти, които се намират около хотел „Аглика“,  собственост на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Тя се намира на територията на природен парк „Витоша“, утачняват от кметството. Става дума за имениего, което е бивша резиденция на Тодор Живков.

„Установените незаконни строежи са за сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Заповедите по реда на чл. 225а от ЗУТ са връчени. Направление „Архитектура и градоустройство“ извършва проверки за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховна административна прокуратура+, пише в решението на общинарите.

„За строеж: „прилежаща сграда“ към ГД „Брезовица“ са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ и е издадена заповед за премахване. Към момента индивидуалния административен акт е в процедура по обявяване. За изградена ограда, неподходяща по местоположение, са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ от постояннодействащата комисия към НАГ-СО. На 14.01.2020г. е извършен оглед на място, в присъствието на ТД „Държавно горско стопанство“ София, Изпълнителна агенция по горите – Дирекция „Природен парк“ Витоша. Към настоящия момент се изготвя протокол на комисията“, гласи още решението.

След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столична община ще пристъпи към действия по принудително премахване.

През миналата година в имота на бившата резиденция на Тато бяха установени още 3 незаконни строежа - едноетажна сграда, с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда, с гараж, складове два навеса и едноетажен склад. Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили. Цялостната проверка на природен парк „Витоша“ продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай