САЩ искат варненец с обвинение за източване на ДДС

САЩ искат варненец с обвинение за източване на ДДС | StandartNews.com

Варна. Варненският апелативен съд потвърди временното задържане под стража за 60 дни на Ваньо Минков, разследван в САЩ за банкова измама и източване на ДДС, съобщават от пресцентъра на съда.

Арест и екстрадиция са поискани от прокуратурата на САЩ - област Ню Джърси. Срещу Ваньо Минков е повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси за това, че от лятото на 2011 г. до април тази година е набавил от различни източници данни от кредитни и дебитни карти и ги продал по интернет. Властите в Америка обвиняват българина и затова, че от есента на миналата година до пролетта на 2013 г. участвал в схема за кражба на лични данни на американски граждани и банкова информация с цел данъчни измами.

Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода. В следващите 60 дни американските власти ще подготвят и представят официално искане за екстрадицията на Минков, за да бъде довършено наказателното производство спрямо него. Дотогава той ще търка нара в ареста.

Решението на Варненският апелативен съд за временната мярка за неотклонение – „задържане под стража" на Ваньо Минков, разследван в САЩ за банкова измама и източване на ДДС, не подлежи на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай