Само търновски ченгета изгоряха за Лясковец (ОБЗОР)

Липса на обучени кучета наложило нахлуването в дома на Петков

Само търновски ченгета изгоряха за Лясковец (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Четирима търновски полицаи се оказаха единствените виновници за провалената акция на МВР в Лясковец. При опита за задържането на Петко Петков на 14 март 53-годишният мъж уби баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги. Според заключението на Инспектората във вътрешното министерство, който проверяваше случая, главният секретар Светлозар Лазаров и шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков нямат никаква вина.

Наказани ще бъдат бившият шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев и настоящият му наследник Христо Христов, а двама служители на регионалната дирекция ще бъдат дисциплинарно уволнени. Коцев няма да има право на кариерно израстване в системата, заради това че през 2012 г. не е изпълнил заповед на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да се използват всички възможни оперативни способи за изземване на четирите ловни оръжия на Петков заради изтеклите им тогава разрешителни. Сегашният директор на полицията във Велико Търново Христов пък ще бъде сменен заради провала на последната операция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който вчера представи резултатите от проверката по случая. Директно уволнени от МВР пък са двама оперативни работници, които са заснемали с камера къщата на стрелеца Петко Петков. Двамата не са имали заповед за това, а след като са снимали и са разбрали, че Петко ги е забелязал, не са докладвали на прекия си началник. Това в голяма степен е довело до провала на акцията на СОБТ. Причината е, че баретите са планирали елемент на изненада, а Петко се е оказал подготвен и ги е очаквал в засада в дома си.

Наказания ще отнесат и още служители от по-ниските нива

в местното районно управление в Горна Оряховица. Това са резултатите от проверката на Инспектората на МВР, който проследи цялата хронология на събитията, довели до смъртта на баретата Емил Шарков и ареста на 53-годишния стрелец Петко Петков.

Йовчев призна, че съжалява за разжалването на Христов, който в последните месеци показвал изключително добри резултати. Йовчев лично повиши Христов от шеф на РПУ-Горна Оряховица в началник на областната дирекция във Велико Търново през юли м.г.

Вътрешният министър обяви още, че проверката установила, че баретите нямат никаква вина за провала на акцията. Напротив - служителите на СОБТ са се държали "отговорно и достойно" и са направили всичко, което се е изисквало от тях в подобна ситуация.

"Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено", заяви Йовчев с уточнението, че по думите на самите командоси, разпитани от Инспектората, "през последните години подготовката на СОБТ е водена в грешна посока".

Според министъра от десетина години насам елитният отряд, предназначен да неутрализира терористи и особено опасни престъпници, бил ползван просто като група за задържане. Подчерта обаче, че за това не било отговорно само предишното ръководство на МВР, а няколко поредни.

Технологично и технически отрядът изостава,

допълни Йовчев.
Главният секретар Лазаров пък посочи, че командосите разполагали с негодни за употреба сигнално-звукови гранати. Липсвали и т.нар. атакуващи кучета, които във Франция се използвали именно за обезвреждане на хора, които са се барикадирали в жилището си. Тъй като спецотрядът нямал такива животни, а в случая не можела да се използва и тежка техника, се наложило баретите да нахлуят в апартамента на Петко Петков.

Проблем обаче се оказала и липсата на "способ" за отваряне на входната врата навън. Командосите ползват таран, който обаче върши работа само за разбиване навътре, а в случая 53-годишният мъж бил подсилил вратата си, след като на 13 март забелязал снимащите дома му двама оперативни работници.

Запитан дали настоящият командир на отряда Георги Гайков е разбрал за състоянието на баретите едва покрай случая в Лясковец, Йовчев заяви, че той е един от най-добре подготвените служители в тази структура и "мнението на командосите е, че Гайков е започнал да подрежда нещата".

Ръководството на МВР отхвърли подозренията на червени депутати, че опозицията е организирала саботаж на акцията в Лясковец.
"Не разполагаме с такива данни. Не можем да вървим към изграждането на такива версии. Не мога да си представя, че хора, работели в системата на МВР, биха си позволили такова нещо", коментира вътрешният министър.
Тази хипотеза бе изказана от социалиста Кирил Добрев заради факта, че един от двамата наказани оперативни работници от Велико Търново се оказа бивш служебен гард на Бойко Борисов от времето, когато бе главен секретар на МВР.
Йовчев обобщи, че всички действия, както на предишното, така и на настоящото ръководство на МВР по случая в Лясковец са били законни.

Приятелки на Стефанка я бранят, че не е луда

Приятелки на майката на стрелеца от Лясковец Петко Петков ще доказват, че тя не е луда. След акцията на полицията Стефанка разчита на няколко свои дружки от годините, когато е работила в локомотивното депо и на евангелската църква в Горна Оряховица. Плътно до нея всеки ден е Гинка Русева, която сама потърси "Стандарт", за да разкаже, че Стефанка е наред с психиката. Двете се познавали от 1963 г. и са работили всеки ден заедно в депото. Стефанка била изчислител, при нея шлосерите отчитали листите и тя въз основа на тях им оформяла заплащането. За целия си трудов стаж майката на Петко нямала нито една грешка и никога не била наказвана от шефовете си, разказва Гинка. "В депото Стефанка се запозна със Сава Петков, който беше локомотивен машинист, и след няколко месеца се ожениха. Баща й Николай също беше машинист. За да те направят тогава машинист, се искаше да имаш много здрава нервна система, това означава, че нейните гени и на сина й като наследствени не са обременени от психически предпоставки за някаква лудост", смята Гинка. Според нея нарочно се разпространяват лоши слухове за Стефанка и за Петко заради съседски спорове. Петко като малък бил добро дете, винаги завършвал с шестици даже учителките му го давали за пример. Майка му заедно с приятелката си го водела на тържествата на локомотивното депо.

Според Гинка малкият Петко бил дори прекалено кротък, където го сложили, там си стоял през цялото време. Петко изкарал много добри оценки на изпита за военното училище във Велико Търново, но въпреки това не го приели. Според майка му единствената причина била, че не били партийно благонадеждни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай