Само 4000 лв. на Бойко Атанасов за подслушване

Това ще му плати МВР

Само 4000 лв. на Бойко Атанасов за подслушване | StandartNews.com

МВР е осъдено и на втора инстанция да плати обезщетение от само 4000 лева на следователя Бойко Атанасов за незаконно подслушване.

Това е решил Софийският апелативен съд (САС), като отхвърля жалбата на Атанасов в останала ѝ част, в която той твърди, че претърпените от него морални вреди са за общо 151 000 лева, показа проверка на "Лекс".

През есента на 2011 г. тогавашният директор на ГДБОП Станимир Флоров е поискал срещу Атанасов да бъдат приложени наблюдение, подслушване и проследяване.

Искането е било отправено до тогавашния председател на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев, който почина на следващата година. Той е разрешил използването на СРС, които 5 години по-късно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства констатира, че са неправомерно използвани.

Атанасов сам поиска бюрото да провери дали е бил незаконно следен, след като още през 2013 г. бил предупреден от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, че има план да бъде арестуван.

До задържане на следователя така и не се стигна, а след това бюрото констатира, че не е имало данни той да е съпричастен към разследваните престъпления, а разрешението за използване на СРС е било дадено от некомпетентен орган.

В крайна сметка следователят заведе иск за 151 000 лева срещу МВР, но градският съдия Росен Димитров подчерта в решението си, че макар и неимуществени, вредите следва да бъдат доказани, като тежестта за това се носи от Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай