Реклами удрят с двойни сметки за телефон

Пловдивчанин се отърва на косъм от двойна сметка за телефон

Реклами удрят с двойни сметки за телефон | StandartNews.com

Пловдивчанин се отърве на косъм от двойна сметка за телефон, след като успя навреме да предотврати измама. Той е станал автоматичен абонат на услуга, която не е пожелал и за която никога не е чувал, но пък струваща 24,04 лева месечно, съобщава Марица.. 

Рано тази сутрин, в 07.08 часа, Георги Калчев получил смс, с който е уведомен за странния абонамент. Съобщението на телефона му гласи следното: 

"Вие сте абониран успесно за услугата ClubMobee. Цена 6,01 БГН месечно. За стоп: STOP CLUBMOBEE на 14703 или  https://bit.ly/32Nlrw8.  Инфо: 024928370"

Той се зачудил кога, как и защо се е абонирал за подобно нещо. Влязъл в посочения линк и прекратил абонамента за услугата, за която никога не се е абонирал. 

Пловдивчанинът се свързал с ГДБОП, за да сигнализира за измамата. От там му отговорили да опише подробно случая и да им го изпрати. 

„От сутринта се занимавам с тази каша, но най-лошото е, че мобилните оператори, в случая моят е А1, допускат такъв вид измама и предпочитат да не правят нищо, за да защитят потребителите си. Измиват си ръцете, а измамната схема си остава отворена врата. Ще пострадат още много нищо неподозиращи потребители“, коментира още Калчев. 

„Реших да проверя дали това е истина и пуснах да търся телефонния номер от смс-а в Гугъл. Веднага попаднах на публикация: „ПОМОЩ! Точат пари от телефона“ в сайта kaldata.com. След като прочетох стотици коментари, разбрах че съм поредната жертва на Pop-up реклами“, коментира Калчев пред „Марица“. 

Георги Калчев предлага решение на проблема и начин за справяне с измамата, която набъбва сметките. „След като от сметката на даден абонат постъпи искане за определена сума, без значение от размера ѝ, да се изисква допълнителна верификация – например да потвърди с смс към оператора, че наистина желае услугата.

Така ще се сложи край на порочната практика да се крадат пари от сметки за телефон на хората. Защо операторите не са го направили досега?

Мога само да предполагам, че или получават дял от тези измами, или са толкова некомпетентни, че да не могат да си пренапишат част от кода на сайта. Ако е така, нека се обърнат към мен, познавам правилните програмисти които ще им решат проблема! Надявам се с ваша помощ операторите да се вземат в ръце и да решат този проблем кардинално“, посочи той.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай