Разследват парите за детския футбол в БФС

Шефът на полицията: Имаме данни за документни престъпления

Разследват парите за  детския футбол в БФС | StandartNews.com

По три направления се разследва в момента Българският футболен съюз, заяви в специално интервю за bTV директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Първо – преди месец спецпрокуратурата и ГДБОП влязоха в съюза и иззеха документи, а акцията беше свързана с футболните съдии.

От юни тази година е втората линия на разследване, а именно как точно се харчат парите за развитието на детско-юношеския футбол у нас. Третата проверка е на Инспектората на спортното министерство.

Проверката в БФС е започнала през юни след сигнал до Икономическа полиция, твърдят от МВР.

Във фокуса на разследването са парите за детско-юношеския футбол, които държавата е дала от 2015 г. до 2018 година.

Субсидиите, които отпуска Министерство на младежта и спорта към Футболния съюз са в рамките на 1,3-1,5 млн.лв. годишно.

Ние искаме да видим по какъв начин са изразходвани тези средства, каква е целта на тези средства, как да се подпомогне развиването на детския футбол. Говорим за екипировки, топки, турнири, лагери. Искаме да видим компаниите и търговските дружества, заяви Христо Терзийски.

Парите са минавали през три фирми, твърдят от полицията, а една от тях вече е прехвърлена на клошар.  Вече сме му снели обяснения, лицето е безработно, това е 50-годишен гражданин, който живее като бездомник, обясни Терзийски.

Става дума за фирмата "Космос кидс", на която през 2016 г. и 2017 г. държавата отпуска стотици хиляди левове за екипировка на детски футболни отбори. И двата договора са подписани също от афганистански граждани.  Едната е Марзия Хакимзада, но тя отрекла да е слагала подпис под такъв договор.

Проверката ще приключи до месец, а след това материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Към настоящия момент, в хода на тази проверка имаме данни за извършени документни престъпления, но не мога да дам конкретика, допълни Терзийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай