Разбита е мащабна схема за киберизмами

С помощта на български служби и ФБР

Разбита е мащабна схема за киберизмами | StandartNews.com

Националната следствена служба, Върховна касационна прокуратура и МВР са участвали в международна операция срещу киберпрестъпници съвместно с Федералното бюро за разследване – както с офиса им в София, така и с техни колеги от Щатите. Интернет измамниците атакували жертви по имейл и искали милиони долари за откупи за откраднати данни.

Престъпната схема се осъществявала посредством сървъри в България. В тях се съдържала информация за лични данни, банкови и картови разплащания и медицински данни. Мошениците извличали тази информация чрез фишинг мейли, които заразявали компютрите на жертвите с зловреден софтуер и „крали“ данни. За да не бъде злоупотребявано с тях, измамниците искали солидни суми за откуп, пише Монитор.

Така наречената престъпната организация „Нетуокър“ действа от август 2019 г., но тяхната по-съществена криминална дейност започва през март 2020 г, когато започват и предлагането на вредния софтуер „Ransomware“ срещу заплащане. По данни на най-големия ресурс за анализ на разплащания в криптовалути те имат 305 жертви в 27 страни.

Една от най-големите жертви на схемата е университетът в Сан Франциско, който платил близо 1,4 млн. долара. Друга тяхна атака била изпращането на мейли, които привидно съдържали информация за лечение на коронавирус, на болници.

Нашите служби са се включили в акцията по залавянето на престъпниците по молба на Федералното бюро за разследване. Те е трябвало да координират действията си, за да могат арестите да се случат едновременно.

ФБР е водеща в световен мащаб в борбата с киберпрестъпления. В последната година и половина работата ни с тях е изключително засилена, сътрудничеството с българските служби е на изключително високо ниво, разкриха от НСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай