Разбиха голяма фабрика за незаконни цигари

Според антимафиотите щетите за бюджета са били между 15 и 20 милиона лева на месец

Разбиха голяма фабрика за незаконни цигари | StandartNews.com

Полицията разби фабрика за контрабандни цигари край пловдивското село Труд. Според антимафиотите щетите за бюджета са били между 15 и 20 милиона лева на месец. Има и арестувани. Най-голямата фабрика за незаконни цигари у нас е била атакувана от криминалистите около 09:00 ч. в четвъртък сутринта в момент на производство.

Работниците, които са задържани, са молдовци и украинци. Те са живеели в специално пригодени помещения във фабриката и почти не излизали навън. Достъпът до завода бил контролиран. За да не буди съмнение незаконната дейност, халето вътре било шумоизолирано. Поточната линия, която е една от най-модерните, произвеждала около 6 хиляди мастербокса на месец. Цигарите са на две от най-широко разпространените луксозни марки. Кутиите им са с гръцки надписи. И най-вероятно за южната ни съседка са се изнасяли голям брой кашони, предполагат разследващите.

На мястото пристигнаха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, Георги Костов, директор на Агенция "Митници" и главният секретар на МВР Иво Иванов.

До този момент са арестувани 11 души, а готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов щетите от тази фабрика месечно за бюджета са между 15 и 20 млн. лева.

"Разбитата фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали. Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар или за нашия", подчерта Борисов.

„С главния прокурор, който е в чужбина, с колегата Иван Гешев, ГДБОП, митниците и вчера на оперативката решихме да търсим откъде са тия 3,8% - най-ниските контрабандни нива в Европа. Сиреч, защо пък да са и 3,8%. Знаехме, че някъде има подобна фабрика – макар че действат изключително конспиративно, виждате какви изолации. Молдовци и украинци са работниците – те не излизат оттук, живеят тук, имат си щанги да си вдигат – няма да отидат на кафе, на ресторант и по някакъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят. Те са с гръцки надписи, така че най-вероятно са за Гърция“, посочи премиерът.

Борисов обясни, че от сутринта се е чул десетина пъти със зам.-главния прокурор Иван Гешев. „Първо ударихме другата фабрика – в Ръжево Конаре. И се тюхкаме до към 10.00 – 10.30 ч., но пък продължиха колегите, за което им благодаря. Даже им се карахме по едно време, но после се обадиха, че са открили вече голямата фабрика. Задържаха там и камиони", каза министър-председателят.

По време на полицейската операция в Труд са задържани цигари за близо три милиона лева, като половината от тях са били готови за разпространение в камион. Открит е още един по-малък цех в село Ръжево Конаре, където се е нарязвал тютюнът. Там, полицаите се натъкнали и на специално изграден тунел за бягство. При операцията е задържан влекач, готов за транспортиране на цигари на стойност 1,5 милиона лева

Прокуратурата проверява и дали фабриката в Труд е свързана с наскоро разбитата в Карнобат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай