Разбиха лихварска група, присвоявала имоти

Разбиха лихварска група, присвоявала имоти | StandartNews.com

София. Баща и двете му дъщери са уличени в измамна схема с имоти, придобивани чрез заложни къщи и лихварство. При акция на полицията и спецпрокуратурата вчера в ареста са прибрани 67-годишният Кольо Коцев, дъщерите му Галина Коцова и Мариета Василева, както и двамата им помагачи - Маргарита Кръстанова и Кирил Кирилов.

Петимата са действали от 2000 година насам, като с множество кредити срещу висока лихва успели да придобият куп апетитни имоти в Софийска област, предимно Костинброд, Своге, Нови Искър и селата около тях. Разследващите са установили, че петимата са формирали банда, която прикрита зад официалната дейност на 12 заложни къщи, е осъществявала незаконната лихварска дейност.

На нуждаещи се хора, изпаднали в затруднено материално положение, са отпускани различни заеми от порядъка на няколко хиляди до 60 000 лева. Измамниците приемали в залог предимно недвижими имоти, както и много скъпи вещи. Накрая завишавали окончателната сума за връщане едностранно между 70% и 120%. За да прикриват успешно реалната си лихварска дейност, мошениците сключвали с получателите на заеми договори за покупко-продажба на имотите и така впоследствие те били прибирани под формата на залог за получената, но не възстановена с лихвите сума. Дори и при изцяло погасен заем петимата не връщали на заемополучателите имотите им, независимо от предварителната договорка.

Тези имоти били включвани като актив на дружеството - управител на заложните къщи. Четирима от арестуваните са задържани с прокурорско постановление за 72 часа, а на един е определена парична гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай