Разбиха двоен канал с 47 кг. наркотици

Разбиха двоен канал с 47 кг. наркотици | StandartNews.com

Официално групата се занимава със спедиторска дейност

Уникален двоен канал за трафик на хероин от Турция през България за Западна Европа и на кокаин от Холанидия през България за Турция разбиха антимафиоти от ГДБОП. От две паралелни операции са задържани 25 пакета с 27.8 кг кокаин в ТИР "ДАФ" в склад край Етрополе на 16ти март, а по сигнал на българските антимафиоти, техните колеги в Германия са открипи 16 кг хероин край град Тулен. Престъпната групата се е състояла от души начело с Пламен Попчев. Негови съучастници са Васил Цветков, Димитър Колев и Ане Маринова. Официално групата се занимава със спедиторска дейност. "Бандата е укривала наркотици в уникални специално изработени тайници под каросерията на превозните средства, които са отваряли единствено чрез дистанционно упраевление", заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Тайниците били проектирани и изработени толкова умело, че независимо, че мафиотите били убедени, че в превозните средства има наркотици, първите детайлни огледи както на българските антимафиоти, така и на германските им колеги не могли да ги открият.

По думите на Сарафов се е наложило втори път антимафиотите буквално да разрежат превозното средство като консервна кутия, за да намерят дрогата.

Тайниците били със специални електрозадвижващи се механизми, които се отваряли по електронен път, а входът бил маскиран със специална метална шина, което правило невъзможно откриването на наркотиците дори и от специално обучени кучета.

Уникално за групата е, че в една от посока те прекарвали хероина в посока от Турция за Западна Европа, а в обратна посока карали кокаин. Българските антимафиоти разкрили, че хероинът влиза от Турция през зелена граница в района на Малко Търново със специални 90-килограмови туристически раници, а след това в района Бургас наркотикът бил натоварван в специално оборудвани тайници на товарните камиони.

Заради отличната работа на антимафиотитие главният прокурор Сотир Цацаров награди отдела за борба с наркотиците в ГДБОП с почетен знак, както и сектора БОП във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай