Първият офис на Божков! Изненадата е голяма

Как е започнал да гради империята си

Първият офис на Божков! Изненадата е голяма | StandartNews.com

Добър познат на Васил Божков направи доста интересни разкрития за неговата бизнес кариера.

Текстът е на Петър Бояджиев.

Позамислих се тази нощ, за съдбата на Васил Божков. По стечение на обстоятелствата, го познавам, още от времето на неговия прощапулник. Той е един от малкото олигарси, които не са били в списъкът на Луканов.

В началото на 90-те години е счетоводител на "Елметинженеринг". Една от фирмите за търговия с оръжие. Офисът и беше на улица "Ангел Кънчев", на една минута от седалището на КТ "Подкрепа" на площад Гарибалди. Чичото на Тренчев беше военен полковник и участваше в управлението на тази фирма. И така Васил Божков беше получил едно малко бюро под стълбите при Подкрепа.

Времето си прекарваше между "Елметинженеринг" и това бюро в "Подкрепа". Във фирмата имаше, разбира се доста долари и Васил започна с тях да търгува по чейнч бюрата, като за себе си отначало оставяше само разликите. Не знам какво по-късно е станало и с парите на тази фирма. Та докато беше там, Тренчев ми го представяше като специалният финансист на "Подкрепа".

По-късно аз прекъснах отношенията си със синдиката и не съм проследил пътя му. Появи се отново при мен по молба на един общ приятел, да му помогна за лиценз за банка. Тогава това беше на мода и той вече беше започнал да подкупва. Беше дал 100 000 долара на подуправителя Шукеров за да получи лиценз, но Тодор Вълчев блокирал даването на лиценз.

И така моят приятел ме помоли да помогна при Тодор Вълчев, а Васил Божков обещал да даде кредит на приятелят ми. Е, направих тази услуга, но и до сега не ми е изпратил поне една бутилка уиски за услугата, а друго не съм и искал, защото вършех услуга на приятелят ми, а не на Васил.

И тъй от онова време Божков започна най успешната търговия, Купуваше всеки до министри срещу 10-15 % от печалбата, която му осигуряваха. Според твърденията му е стигнал и до премиери, в случая Бойко Борисов. За друг не знам, само мога да подозирам Симеон.

И така банковите сметки набъбваха и Васил беше убеден, че няма човек, който да не може да подкупи. И сега се оказа в дупките на НСС. Мирише ми на подхлъзване, но ще се види окончателно на 5 септември. А ако се установи, че наистина е изпързалян, по-късно ще пиша от кого и защо.

(Текстът е от фейсбук страницата на Петър Бояджиев), цитиран от Факти.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай