Прокуратурата поиска арест за Прокопиев (Обновена)

Това стана в края на заключителната пледоария по делото ЕВН.

Прокуратурата поиска арест за Прокопиев (Обновена) | StandartNews.com

Прокуратурата поиска арест за олигарха Иво Прокопиев,

Заедно с него, има искане за арест и на Трайчо Трайков, Симеон Дянков и още трима.

Това стана в края на заключителната пледоария по делото ЕВН. 

Прокуратурата поиска да бъдат осъдени на около средния размер за престъпленията, в които са обвинени.

Кралят на каолина Иво Прокопиев отговаря пред закона за това, че в периода май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията - престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК. За това престъпление НК предвижда от 3 до 10 години затвор. В момента разградският олигарх е на свобода с мярка за неотклонение “Подписка“.

Шест часа вече прокурорите по делото за ЕВН изброяват доказателства за вината на подсъдимите Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.Те и още трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ отговарят пред Темида за продажбата на 33 процента от акциите на ЕВН.

В многочасовата си пледоария прокуратурата изложи доказателствата за вината на подсъдимите. Проследяването на историята започна от 11 март 2003 г., когато МС е приел стратегия за приватизацията на електроразпределителните дружества. На 29 октомври 2004 г. бил сключен договор с ЕВН Австрия за продажба на 67 процента от държавните акции в ЕРП-тата за 271 млн.лв.

През март 2010 г. започнала подготовката и за приватизацията на остатъчните 33 процента. В показанията си свидетелят, синдикалистът Димитър Манолов казва: "Предложението за ЕВН беше лично на Прокопиев. Аз исках пазарът да определи цената на акциите. Тогава не знаех, че неговата „Булброкърс“ ще е посредник на сделката и че ще продава на мажоритарния собственик ЕВН, научих го години по-късно. Опасенията ми се сбъднаха - цената не е била определена по честен начин. Дълги години имаше твърдения за силно влияние на Прокопиев на борсата."

Според думите на свидетеля Прокопиев и финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков замислили процедурните хватки за продажбата. Прокурорите се спряха и на показанията на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев.Той заявява, че няма данни КРИБ да е бил упълномощил Прокопиев да казва позиция по въпроса на тристранния съвет. След като на 31 март 2010 г. на заседание на тристранния съвет било постигнато споразумение за продажба, Дянков внесъл в МС предложение и на 1 април кабинетът одобрил 60 мерки за омекотяване на последиците от икономическата криза. Мярка номер 3 е приватизацията на миноритарните дялове на енергийните дружества през фондовата борса.

По отношение на бившия енергиен министър Трайчо Трайков от държавното обвинение посочиха, че изпратил писмо до Агенцията за приватизация, в което посочил механизма - публично предлагане на акциите на борсата чрез инвестиционен посредник. Събрани са свидетелски показания как Дянков хвалел компетенциите на „Булброкърс“ в тази област и казвал, че има доверие на Прокопиев.

Тогавашният шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък свидетелства как Дянков му казал агенцията да не подготвя оценка на акциите за продажба, защото това ще направи „Булброкърс“. Караниколов каза още, че Дянков заявил, че вече бил говорил с Прокопиев дружеството да е инвестиционен посредник, имал му доверие.

Прокуратурата проследи как са били проведени борсовите сделки чрез остарялата руска система РТС на борсата, а не на действащата немска платформа.

„Булброкърс“ освен че участвал в оценката на акциите, но и бил едновременно посредник и на Агенцията за приватизация, и на купувача на акциите - мажоритарния собственик на ЕВН. Държавното обвинение се позова и на заключенията на компютърната експертиза за слабости в системата на борсата. В пледоариите на прокуратурата без заявено и че обяснението на Прокопиев пред съда е политическо изказване, част от което е намесване на името на премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай