Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

МОНТАНА

За визита на английския посланик в атомната електроцентрала съобщава днес регионалният вестник „Слово плюс". В групата имало и ядрен специалист от британска лаборатория. Целта на посещението била обмяна на опит и експертни мнения. Англичаните разгледали втори и шести енергоблокове – единият в процес на извеждане, а другият – в експлоатация.

Студенти работят на осем обекта. Под това заглавие се разказва за студентска бригада в град Мездра, организирана от общината. В нея се включили 75 студенти, които участват в благоустрояването на града и села от общината. За нови проекти на общините съобщава още вестникът. В Монтана експерти създават модели за културен туризъм. С друг проект се създава комуникация с италиански град за изучаване на опита му в развитието на туризма. Областната администрация във Враца работи по проект за повишаване капацитета на служителите си. В село Горна Лука, община Чипровци, обновяват храма „Свето Възнесение". Средствата са от програмата за развитие на селските райони и от бюджета.

За награди за проспериращи региони съобщава кметът на Монтана Златко Живков, който участвал в последното заседание на Комитета на регионите на ЕС.

В рубриката „Земляци" е публикувана втора част от интервюто с писателя и литературовед Стефан Коларав, роден и израсъл в Лом.. Озаглавено е „Трябва да запазим националното си чувство и достойнство". На въпрос върху какво работи сега, Стефан Коларов отговаря – завършвам трилогията си „Яворов и Лора. Мистерията на една гибел". Подготвя и друга книга – „Журналистика и творчески съдби". По повод 176 години от рождението на Васил Левски вестникът предлага стихотворението на Иван Вазов – „Левски". За учителя Илия Младенов, който си отишъл дни преди да навърши 90, разказва Йордан Георгиев.

ДОБРИЧ

Водещата тема на днешните добрички всекидневници е от Съдебната палата. И двата ежедневника съобщават, че Окръжен съд - Добрич, потвърди мярката "задържане под стража", наложена от Районния съд в Каварна на италиански пенсионер, живеещ от февруари в морския град. Той е привлечен като обвиняем за разврат с малолетна от Каварна. От първата си страница още в. "Нова добруджанска трибуна" отбелязва поклонението пред паметника на Апостола по повод годишнината от рождението му.

В броя още четем, че военна делегация от Белгия е посетила и разгледала Ботаническата градина в Балчик. Вестникът още съобщава, че по данни на Статистическото бюро област Добрич се нарежда на четвърто място по осигуреност на населението с общо практикуващи лекари. Това е и темата на рубриката "Акценти" на в. "Добруджанска трибуна", който днес от първата си страница проследява още и една драма, разиграла се преди дни - млад мъж е бил прободен, след като се опитал да разтърве двама при скандал. Близките на пострадалия, който е в болница са споделили недоволството си, че извършителят на деянието е пуснат на свобода.

БЛАГОЕВГРАД

Бившата служителка на Централна кооперативна банка в Дупница Даниела Колчакова е осъдена на 2 години и половина условно с 5 години изпитателен срок. Това реши днес Дупнишки районен съд, пише вестник „Струма. През 2012 година клиенти на ЦКБ установиха, че Колчакова е боравела с техните пари, като е теглила от банковите им сметки. Някои от сумите е връщала, други - не. Така бившата касиерка е натрупала 103 000 лева от сметките на клиентите.

Ексобластният управител на Перник и настоящ управител на общинското търговско дружество „Комуналстрой" Иван Димитров става шеф на Агенцията по военните имоти към Министерството на отбраната, четем във вестник „Вяра". Вчера той депозира молба пред Общинския съвет да бъде освободен от поста си. Временно „Комуналстрой" ще бъде управляван от досегашния заместник на Димитров – Кирил Николов, който отговаряше за младежта и спорта в областната администрация, когато Димитров бе губернатор.

Над 500 души атакуваха вчера едно от чудесата на България – късноантичната крепост „Цали Мали град" в Белчин. Тя е реставрирана в рамките на проект, с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие 2007-2013г.", съфинансирана от ЕС чрез европейския фонд за регионално развитие. Грандиозният туристически комплекс, който е сред най-смайващите в Европа, бе открит официално вчера.
14-годишният Нино Найденов Стефанов от Перник е починал в „Пирогов", след като пострада тежко при катастрофа във врачанското село Ракево. Нино е втората жертва на тежката катастрофа. На място при удара загина Веселин Костадинов. Жив е единствено шофьорът на возилото Марио Манчев (16 г.), който е криминално проявен. Младежът взел семейното „Пежо" скришом от родителите си и тръгнал с приятели на дискотека в съседното с. Баурене.

Кюстендилският административен съд (КОС) отхвърли жалбата на Емилия Райчова и фирмата й ЕТ "Емили", която оспорваше конкурса за отдаване под наем на петна за продажба на вестници, цигари и дребни хранителни продукти, съобщиха от община Дупница. Както е известно, със заповед на кмета Методи Чимев за победител в конкурса бе определена фирма "Криста 2003″ ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай