Поршето печелел 100 бона за ден

Перял парите в хотели и ресторант, играел соло на пазара

Поршето печелел 100 бона за ден | StandartNews.com

МВР си направи коледен подарък - спипа един от най-големите контрабандисти на цигари у нас Тодор Хаджижеков, известен като Тотко Поршето. Антимафиотите атакуваха нелегална фабрика за папироси край Костинброд само 24 часа след старта на производството й. "За първи път успяваме да задържим Поршето, след като при две акции досега той не докосваше цигарите", обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Спецполицаите задържаха мафиота, дясната му ръка и още 7 работници заедно с 82 мастърбокса произведени ментета от марките "Ракел слимс" и "Карелия слимс".

Операцията срещу Тотко Поршето стартирала след разбиването на склад за цигари преди месец в столичния жк "Дружба", в който бяха открити 2500 мастърбокса с контрабандни цигари. Половината от папиросите били фалшиви, а разследването показало, че царят на ментата е  Тотко Поршето. Навремето Тодор Хаджижеков е смятан за един от големите конкуренти на Иван Тодоров-Доктора. Полицаите разказват, че Поршето не обичал да плаща за протекции и играел сам на пазара.

Разследващите изчисляват, че Тотко печелел по 100 000 лв. на ден. Така само за часове успял да избие инвестицията за нелегалната фабрика за папироси, която построил край Костинброд. "Построяването на фабриката струва приблизително около 50 000 лв., дневният капацитет е 100 мастърбокса", пресмятаха вчера антимафиотите. Кутия фалшиви цигари пък му излизали между 60 и 90 ст., а ги пускал на пазара за 2,50 лв.

Антимафиотите следели изкъсо известния в миналото контрабандист на цигари близо месец. Внедрили и човек в групата му. След удара на склада в "Дружба" Поршето явно се е притеснил, че МВР му диша във врата. Затова решил да смени местоположението на фабриката за нелегални цигари. Дотогава той инсталирал мощностите си в Пещера, близо до склад за тютюн. След полицейския удар в София започнал да се оглежда за ново хале. Първоначално  планирал да строи в Лясковец дори наел работници. След това се отказал. Основният пазар на цигарите бил в Пловдив и София и му се видяло безсмислено да поема риск с транспорта. Затова решил да инвестира в бивше строително хале край Костинброд - на стотина метра от завода на "Кока-кола". Тировете не правели впечатление в района, нелегалната фабрика била само на километър от магистралата за Калотина. Поршето вкарвал балите с тютюн от Македония и Албания. За тапа използвал различни стоки с относително леко тегло - минерална вата, строителни плоскости.

Фабриката за ментета била изградена за седмица - с изолация, димоотводи. Тотко Поршето обаче не бързал да инсталира най-важната машина - за рязане на тютюна, която трябвало да бъде докарана от Пещера заедно със самата суровина. Минали цели 3 седмици и полицаите се чудели какво става. По план трябвало  да следят електромера на склада - вдигне ли се консумацията, значи са започнали да произвеждат. Нищо такова обаче не се случвало.

Преди 3 дни дори инсценирали акция за залавяне на краден автомобил, за да си намерят повод да влязат във фабриката. Видели обаче, че не работи. Затова още като разбрали в понеделник сутринта около 10 ч, че вече е започнала да бълва ментета, решили да атакуват. Щом влезли, видели, че хората на Поршето манипулират електромера - за да не привличат внимание с резкия скок на консумацията на ток.

Тотко Поршето вече е уличаван в контрабанда на цигари. През 2006 г. дори е арестуван за цял ТИР с папироси на жп гарата в Хасково. След това обаче е пуснат на свобода, а делото продължава да се точи. През февруари 2011 г. пък антимафиотите удрят фабрика за фалшиво "Виктори" в с. Патриарх Евтимово край Асеновград. Тогава са заловени само 12 мастърбокса, въпреки че капацитетът е от 80 на смяна. Схемата е абсолютно същата - Тотко наема 2 помещения и едва накрая решава къде да разположи машините. Тогава полицаите обаче няма как да докопат Поршето и да го свържат с папиросите.

Парите от цигарите били изпирани в хотели по морето и в София, както и в ресторанти. Обикновено Поршето инвестирал по крайбрежието, след това  теглел кредити, които не връщал.

В столицата Тодор Хаджижеков се смята за собственик на хотел "Сити авеню" и на ресторант "Льо Гурме", където се сервират ливански специалитети.

Питан откъде има пари, обичал да разказва легендата как продал наследствено място в местността Траката край Варна. В гаража му в луксозния палат на ул. 113 в Драгалевци пък се крият поне 3 поршета, откъдето идва и прякорът му, казват полицаи. Парцелът от над 1 дка е строго охраняван и осветен като футболно игрище. Тотко Поршето не се притеснявал за тока - и в собствения си имот се "надлъгвал" с електромера и не плащал повече от 50-60 лв., разказаха антимафиоти пред "Стандарт".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай