Политиците проговориха за нападателя Георги с макетния нож

Ето какво казаха и те

Политиците проговориха за нападателя Георги с макетния нож | StandartNews.com

Политиците коментираха нападението над 18-годишното момиче в Стара Загора.

Зверството, което потресе цяла България, провокира и политически коментари. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел каза, че подобен криминален сюжет буди възмущение и гняв. Тя припомни, че преди 2 месеца Закона за домашното насилие не е бил приет.

"Вие си спомняте, че преди два месеца Законът за домашното насилие не беше приет. Той днес е факт, така че тук според мен е много важно заедно със законодателната власт да се следи тенденция и това, което се случва и при необходимост те са тези, които могат да инициират промени, но отново настоявам на това законът като такъв е добре, че е приет. Виждаме и с този случай, че е важно изпълнението и начинът, по който се прилагат законите", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

От "Продължаваме Промяната също излязоха с остра позиция. Според Кирил Петков, нападателят трябва да бъде съден по най-строгия начин.

"Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, това е звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия начин - възможен. И това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които правим, е че все повече прокурори ще трябва да дават ясна отчетност на начина, по който те движат тези дела и всъщност скрито в Конституцията и промените е точно това", заяви Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Габриел и Петков коментираха и теми, свързани със съдебната реформа, както и проекта за промени в Конституцията. Според Мария Габриел, сега е моментът за активни дебати, а сигналите са положителни. Кирил Петков пък заяви, че се надява до края на годината конституционните промени вече да бъдат факт.

Във връзка с нападението над български гражданин в РСМ външният министър заяви, че българската държава е в непрестанен контакт със здравните власти и следи постоянно какво е състоянието на сънародника ни.

В Каспичан, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира зверското нападение над 18-годишното момиче в Стара Загора:

"Аз няма да вляза в спорове кой е виновен - прокурора, съдията или коя от системите. По-скоро обществото, което търпи това домашно насилие и затова беше толкова важно да се приеме Закона за домашното насилие, беше важно да приемем и промените в Наказателния кодекс, за да може жертвите да не стават още веднъж жертви после по време на целия процес. Така, че вие сте свършили работата и се надявам институциите ще се поправят, ако някъде едните не са дали или другите не са ги видяли достатъчно. Това е чудовищен акт и аз мисля, че реакцията на обществото само може да ме радва."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай