Петък,

Полфрийман отглеждал кокошки в затвора

От: "Стандарт" -
Полфрийман отглеждал кокошки в затвора
A
A
A

Излежал последните месеци от присъдата си  в затворническото общежитие в Казичене

Австралийският касапин Джок Полфрийман, който скандално бе пуснат предсрочно от затвора от съдията Калин Калпакчиев, на думи борещ се срещу недъзите в съдебната система, си е живял царски зад решетките, докато е очаквал свободата си.

Джок Полфрийман е излежал последните месеци от присъдата си не зад стените на строго охранявания Софийски затвор, каквато е стандартната практика за осъдените за тежки престъпления чужденци, а в затворническото общежитие в Казичене. Не е известно защо затворническата администрация е пратила убиеца на студента Андрей Монов в общежитието от открит тип, където обикновено наказания изтърпяват осъдени за престъпления с под 5 годишни ефективни присъди.

В общежитието в Казичене Джок Полфрийман завъдил 7 кокошки и един петел, като импровизираният птичарник е бил разположен близо до оградата на общежитието, в стопанска сграда. Благодарение на каприза си да има „домашни любимци”, Полфрийман е имал повод когато поиска да ходи да наглежда пернатите. „С други думи, човекът се радваше на съвсем хлабав режим, напук на тежката си присъда. Освен това той работеше и като градинар, като по този начин намаляваше срока на присъдата си”, цитиран е от „Уикенд” съкилийник на австралийския убиец.

„Разрешиха му да направи курник, понеже непрекъснато намираше поводи да се жалва от общежитието, от условията в него, от нарушените му права, нали е и председател на затворническо сдружение. Затова не можаха да му откажат, понеже се страхуваха от него и от страшните скандали, които вдигаше по най-малкия повод, а най-често и без повод. Създаде си име на бунтар с големи претенции, много труден затворник и т.н..”, допълва обитател на затворническото общежитие в Казичене.

Сана ясно също, че австралиецът протестирал, като си зашил устата. Освен това из Казичене били разлепени стикери с нецензурно съдържание, като според ръководството това е дело на Полфрийман. Въпреки това на него му се разминава без наказание. В затвора той е работи малко над година и половина, а ръководството оценява работата му като „формална и симулативна”. Според Полфрийман пък работата в затвора е в противоречие на някакви норми от трудовото право.

В същото време се оказва, че Полфрийман още не е платил обезщетението, което дължи на семейството на Монов и на пострадалия Антоан Захариев - общо над 550 000 лв. с лихвите. Затова пък в затвора бил председател на  сдружение, което се бори за правата на затворниците.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички