Полфрийман отглеждал кокошки в затвора

Живял си е царски зад решетките

Полфрийман отглеждал кокошки в затвора | StandartNews.com

Излежал последните месеци от присъдата си  в затворническото общежитие в Казичене

Австралийският касапин Джок Полфрийман, който скандално бе пуснат предсрочно от затвора от съдията Калин Калпакчиев, на думи борещ се срещу недъзите в съдебната система, си е живял царски зад решетките, докато е очаквал свободата си.

Джок Полфрийман е излежал последните месеци от присъдата си не зад стените на строго охранявания Софийски затвор, каквато е стандартната практика за осъдените за тежки престъпления чужденци, а в затворническото общежитие в Казичене. Не е известно защо затворническата администрация е пратила убиеца на студента Андрей Монов в общежитието от открит тип, където обикновено наказания изтърпяват осъдени за престъпления с под 5 годишни ефективни присъди.

В общежитието в Казичене Джок Полфрийман завъдил 7 кокошки и един петел, като импровизираният птичарник е бил разположен близо до оградата на общежитието, в стопанска сграда. Благодарение на каприза си да има „домашни любимци”, Полфрийман е имал повод когато поиска да ходи да наглежда пернатите. „С други думи, човекът се радваше на съвсем хлабав режим, напук на тежката си присъда. Освен това той работеше и като градинар, като по този начин намаляваше срока на присъдата си”, цитиран е от „Уикенд” съкилийник на австралийския убиец.

„Разрешиха му да направи курник, понеже непрекъснато намираше поводи да се жалва от общежитието, от условията в него, от нарушените му права, нали е и председател на затворническо сдружение. Затова не можаха да му откажат, понеже се страхуваха от него и от страшните скандали, които вдигаше по най-малкия повод, а най-често и без повод. Създаде си име на бунтар с големи претенции, много труден затворник и т.н..”, допълва обитател на затворническото общежитие в Казичене.

Сана ясно също, че австралиецът протестирал, като си зашил устата. Освен това из Казичене били разлепени стикери с нецензурно съдържание, като според ръководството това е дело на Полфрийман. Въпреки това на него му се разминава без наказание. В затвора той е работи малко над година и половина, а ръководството оценява работата му като „формална и симулативна”. Според Полфрийман пък работата в затвора е в противоречие на някакви норми от трудовото право.

В същото време се оказва, че Полфрийман още не е платил обезщетението, което дължи на семейството на Монов и на пострадалия Антоан Захариев - общо над 550 000 лв. с лихвите. Затова пък в затвора бил председател на  сдружение, което се бори за правата на затворниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай