Показаха акцията срещу групата за трафик на хора

Тя бе реализирана във Видинско днес

Показаха акцията срещу групата за трафик на хора | StandartNews.com

 

Организирана престъпна група, занимавала се с трансфериране на хора с цел просия, беше неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП, ОДМВР- Видин, Дирекция „Жандармерия“.
 
Операцията беше осъществена на 20 април в района на с. Дреновец под ръководството на Специализираната прокуратура. 

Установени са седем участници в престъпната схема, които в момента са задържани, поясни и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той уточни, че операцията е проведена след разследване, проведено от служители на ГДБОП. Членове на бандата, действала на територията на Кралство Швеция, били засечени в социалните мрежи да демонстрират състоянието си.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Според данните до този момент, организираната престъпна група е работила по две линии. При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било, че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, допълни още прокурор Петров.
 
Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция. Притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин.
 
Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение.
спецакция Видин

МВР, пресцентър

спецакция Видин

МВР, пресцентър

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Той подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай