Вторник,

Показаха акцията срещу групата за трафик на хора

204
Показаха акцията срещу групата за трафик на хора
A
A
A

 

Организирана престъпна група, занимавала се с трансфериране на хора с цел просия, беше неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП, ОДМВР- Видин, Дирекция „Жандармерия“.
 
Операцията беше осъществена на 20 април в района на с. Дреновец под ръководството на Специализираната прокуратура. 

Установени са седем участници в престъпната схема, които в момента са задържани, поясни и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той уточни, че операцията е проведена след разследване, проведено от служители на ГДБОП. Членове на бандата, действала на територията на Кралство Швеция, били засечени в социалните мрежи да демонстрират състоянието си.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Според данните до този момент, организираната престъпна група е работила по две линии. При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било, че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, допълни още прокурор Петров.
 
Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция. Притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

спецакция Видин

МВР, пресцентър

По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин.
 
Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение.
спецакция Видин

МВР, пресцентър

спецакция Видин

МВР, пресцентър

спецакция Видин

МВР, пресцентър

Той подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната.

спецакция Видин

МВР, пресцентър


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички