От 3г. затвор за мъжа измамил пенсионери

Задържаният е с осем осъдителни присъди

От 3г. затвор за мъжа измамил пенсионери | StandartNews.com

Задържаха мъжит, измамил пенсионери в столицата, а те получиха парите си обратно. Пострадалите са двама мъже на над 80-годишна възраст, предаде БНТ.

Измамени са в един и същи ден, а схемата е идентична.

Преди три дни около обяд възрастните мъже идват да вземат пенсията си от пощенски клон. Минути след като я получават, и двамата са спрени от човек, който се представил за "служител на пощата". Той твърдял, че парите, които са им изплатени, са по-малко отколкото трябва. Соченият за извършител поискал да преброи сумата, за да се увери лично в това. Като след това им връщал парите, но - не цялата сума.

Двете измами са в един и същи ден, с разлика от около час.

В хода на разследването е установено, че и 89-годишният, и 83-годишният мъж са измамени по една и съща схема.

„След като пострадалият е предал парите, обвиняемият ги е преброил и ги е върнал, като е задържал за себе си 300 лева без възрастния мъж да забележи. На извършителя е повдигнато обвинение и за това деяние”, обясни Невена Зартова, адм. ръководител на СРП.

Задържаният е с осем осъдителни присъди, последната изтърпяна преди няколко месеца. Открит е на адрес на негов роднина. Арестуван е за срок до 72 часа.

“Обвинението му е за измама извършена в условията на опасен рецидив, по чл. 211, от 3 до 10 години предвижда законът лишаване от свобода за това престъпление”, допълва Зартова.

Директорът на СДВР, ст. ком. Георги Хаджиев също коментира случая.

 „Сам по себе си този случай трябва да ви кажа, че ни извади извън кожа, защото такъв тип измами представляват посегателство, както върху достойнството на един възрастен човек, който трябва да получи уважение в обществото,така и нашият категоричен отговор на правоохранителните органи за противодействие на такъв тип измами.“

От Столичната дирекция на вътрешните работи отново призоваха възрастните хора да бъдат изключително предпазливи и да не се доверяват на случайни граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай