Огромен екшън в родопско село. Невероятно разкритие

Извънредно съобщение от Смолян

Огромен екшън в родопско село. Невероятно разкритие | StandartNews.com

Спекция на полицията и прокуратурата в Смолян разкри най-голямата наркоплантация за марихуана намирана в региона. На площ 1 дка на много труднодостъпно място над девинското село Осиково разследващите откриват цяла фабрика за производство на дрога.

На извънреден брифинг по случая днес окръжният прокурор на Смолян Недко Симов заяви, че се касае за тежко умишлено престъпление, свързано със засяване, отглеждане и разпространение на високорискови наркотични вещества. Окръжна прокуратура - Смолян упражнява ръководство и надзор по досъдебното производство, което е образувано на 27 октомври т.г.

„Разследващ орган при ОД на МВР-Смолян е извършил оглед на мястото, където са били засети и отглеждани растения от вида на канабис. При огледа са намерени и иззети 17 кг и 600 гр суха тревна маса марихуана и 143 броя канабисови растения. В рамките на едно денонощие са извършени множество действия по разследването, включително претърсвания и изземвания в жилища и един автомобил. Извършен е и обиск на едно лице. При тези претърсванията и обиска са иззети преносими компютри, телефони и наркотично вещество, различно от това което е открито на мястото при огледа.

Протоколите от претърсванията и изземвания са предоставени пред Окръжен съд – Смолян и са одобрени. Престои извършването на още много действия по разследването. Ще бъдат назначени няколко експертизи. Към този момент нямаме привлечен обвиняем или обвиняеми, тъй като естеството на престъплението изисква да бъдат изготвени заключения по експертизите, за да може да сме сигурни, че се касае за такова наркотично вещество, каквото твърдим, че сме иззели“,  каза Симов. 

Мястото, на което били засети и обработвани растенията е толкова труднодостъпно,  че до него не стигат и високопроходими автомобили, а се ходи доста разстояние пеша, каза заместник директора на ОД на МВР - Смолян, комисар Костадин Бундов. В наркоплантацията имало всичко налично за целия цикъл на производство на дрогата. Площта от 1 дка била оборудвана с капково напояване, а производството било подсигурено с енергиен източник, което предполага постоянното му обслужване и присъствие. На мястото има специална дробилка, която да подготвя готовия материал и специално изградени сушилни, където се суши дрогата. Земята, на която е плантацията, е държавен горски фонд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай