ОБЗОР: Оставиха шофьорката от "Тракия" в ареста

ОБЗОР: Оставиха шофьорката от "Тракия" в ареста | StandartNews.com

Окръжният съд реши да остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия", при която на 13 април загинаха шестима души и над 20 бяха ранени. Според съда тя не е проявила необходимата отговорност на пътя, а обвинението касае тежко престъпление с наказание над 5 години. Защитникът на Цвета Таскова апелира за по-лека мярка, като увери, че "ще бъде съвестно изпълнена". Решението не е окончателно и може да се обжалва. Искането за постоянен арест на жената беше внесено вчера от прокуратурата.

Младата жена бе доведена в съда под засилена охрана от седем служители на министерството на правосъдието.
Автотехническа експертиза сочи, че колата й е била изправна. Разпитаните над 30 свидетели, според прокуратурата, разказвали за неадекватни действия от стана на Таскова при шофирането. "Тя е започнала изпреварване като е допуснала да настъпи удар, вследствие на което е настъпила смъртта на 6 лица. Това престъпление е непредпазливост. Представлява и лична трагедия за самата обвиняема", заяви наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов.

Той допълни, че Таскова не е била внимателна на пътя и така се е стигнало до тежкия инцидента. Според прокуратурата шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента.

До момента обаче няма автотехническа експертиза, която да определи мястото на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение, опонира защитата, според която за няколко дни разследване е невъзможно да се установи фактическата обстановка. Прокурорът също обясни, че трябва по-задълбочена проверка, но дори и тази е достатъчна за да се направи обосновано предположение, че Панова има вина. Съдът също изрази съгласие, че виновността не може да се определи от тази първоначална експертиза.

Експертното лице, което в материалите по делото фигурира с името Александър Димитров, започнал огледа на колата в 17,25 часа и го приключил в 17,35 часа, стана ясно от думите на адвоката на Панова Георги Динев. В заключението си Димитров записал, „че при общ визуален поглед не установил течове". Адвокатът съобщи още, че клиентката му му е разказала, че е предприела изпреварване на автобуса, давайки ляв мигач. В този момент чула шум в предната част на колата и автомобилът й поднесъл наляво. Тогава тя дала надясно, автомобилът обаче отново поднесъл наляво. При следваща маневра надясно се ударил в автобуса, който понесъл колата, а самият автобус започнал да криволичи наляво надясно, преди да се обърне.

В защита на Цвета бяха предоставени и данни, че 6 години е притежавала златен талон, тъй като нямала никакви нарушения. Разделила се с него едва преди две години, когато я хванали да шофира пияна или по-точно с 1,1 промила алкохол в кръвта. „Няма как да има златен талон, защото няма стаж зад волана", репликираха от прокуратурата и допълниха , че Таскова е възнамерявала да пътува за Гърция след дни и да започне работа там. „Да, тя зимата е работела по зимни курорти, лятото по летните курорти. Това не е доказателство, че ще се укрие", заяви защитата на Цвета Таскова.

Пред съда стана ясно, че през 2016 г. тя е задържана за шофиране след употреба на алкохол.

Адвокатът на Таскова разказа, че тя е съсипана от случилото се и тежко го преживявала. Психиатри и психолози са работили с нея, защото имало данни, че може да посегне на живота си докато е в ареста.

Искам да изкажа искрени съболезнования, не мога да опиша съжалението. Не очаквам да ме разберат, но съжалявам, съжалявам", каза през сълзи пред съда Цвета. Близо зад банката, на първите редове бяха и родителите й, които едва сдържаха емоциите си. Стана ясно, че баща й, който в момента е пенсионер и ходи с бастун, е обучавал авиатори, а майка й е подготвяла медицински кадри. Тя също се разплака и изрази съболезнования на роднините на жертвите.

Междувременно от столичната болница "Св. Анна" съобщиха, че състоянието на настанените там пострадали в петък се подобрява. Те са вече контактни и дишат самостоятелно. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, уточниха от болничното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай