Обрат: Затяга се примката около Nexo в САЩ

Щатски прокурори са предприели наказателни действия против собственика на аналогичната криптоборса Віtzlаtо 

Обрат: Затяга се примката около Nexo в САЩ | StandartNews.com

Сериозните проблеми за родните криптофараони от NEXO очевидно тепърва започват в САЩ. След като тази нощ от компанията разпространиха изявление, че са се споразумели с регулаторите зад Океана да заплатят глоба от 45 милиона долара и едва ли не с този акт всички разследвания против тях приключвали, истината се оказва много по-различна.

Видно от официалното прессъобщение на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, NEXO действително е приела доброволно да заплати глоба заради незаконната си дейност там, но не само не е била амнистирана, но и се е сдобила с окончателна забрана да предлага нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори.

„Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за крипто кредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки основните изисквания за оповестяване, предназначени да защитят инвеститорите“, посочва председателят на регулатора Гари Генслер.

И продължава – „Там, където крипто компаниите не се съобразяват, ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo прекратява нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори“.

Официалното съобщение Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ

Така че тази административна процедура не само не слага край на проблемите на Антони Тренчев и компания в САЩ, а със сигурност е само началото на други действия на американските правораздавателни органи. Това е така, защото само преди ден стана ясно, че щатски прокурори са предприели наказателни действия против собственика на аналогичната на NEXO криптоборса Віtzlаtо заради получени транзакции от дapĸнeт плaтфopмaтa Нуdrа Маrkеt, базирана в Русия.

Припомняме, че прокуратурата, ДАНС и британските агенти, които удариха NEXO в България, вече установиха 23 незаконни превода от същата руска бopcaтa и от свързаната с нея Garantex, директно към NEXO, и то в нарушение на наложените от САЩ санкции на тези руски платформи.

„Удapът cpeщy Віtzlаtо e нaй-знaчимoтo дeйcтвиe нa aмepиĸaнcĸитe влacти cpeщy ĸpиптo ĸpиминaлнa мpeжa дo нacтoящия мoмeнт“, посочва зaм.-глaвният пpoĸypop Лизa Moнaĸo в официалното съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ, а колегата й Бреон Пийс – прокурор в Ню Йорк, казва, че „Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните собственици не са извън нашия обсег.

Віtzlаtо се е продал на престъпници като борса за криптовалути без въпроси и в резултат на това е реализирал депозити на стойност стотици милиони долари. Подсъдимият (руският гражданин Анатолий Легкодимов – бел.ред.) сега плаща цената за зловредната роля, която компанията му изигра в екосистемата на криптовалутите“.

Съобщението на Министерство на правосъдието на САЩ за Bitzlato

В съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ се посочва също, че „Bitzlato се е превърнал в убежище за приходи от престъпна дейност и средства, предназначени за използване в престъпна дейност. Най-големият контрагент на Bitzlato в транзакциите с криптовалута беше Hydra Market (Hydra), анонимен, незаконен онлайн пазар за наркотици, открадната финансова информация, измамни документи за самоличност и услуги за пране на пари, който беше най-големият и най-дълго работещ пазар в тъмната мрежа в света“.

„ФБР ще продължи да преследва лица, които се опитват да маскират престъпната си дейност зад клавиатури и да използват средства като криптовалута, за да избегнат правоприлагането", заявява и заместник-директорът на ФБР Брайън Търнър. „Ние, заедно с нашите федерални и международни партньори, ще работим неуморно, за да разрушим и разрушим тези видове престъпни начинания. Днешният арест трябва да послужи като напомняне, че ФБР ще наложи риск и последствия на тези, които се занимават с тези дейности“.

Акцията на ФБР и щатските прокурори, довела до арестуването на Легкодимов във Флорида, е била проведена в сътрудничество с Франция, Испания, Португалия и Кипър, а вчера при изслушването си в Правната комисия на парламента, главният прокурор Иван Гешев заяви: „Категорично са разкрити директни транзакции от руска борса за търговия към криптобанката NEXO, което е заобикаляне на санкциите срещу Русия. Както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации - има две директни транзакции към акаунт, ползван от свързания с „Хамас“, Махмуд Мохамед“.

Така че, преди да започнат да се радват на „историческото споразумение“ на NEXO в САЩ (както сам го определя укриващият се извън страната Антони Тренчев), е добре родните глашатаи на криптопирамидата от кръга „Капитал“ и политическите им проксита от ПП и ДБ, да си припомнят тези факти. И да разберат, че когато има данни за пране на руски  наркопари или трансфери на ислямски терористи, нито ФБР, нито британската агенция за борба с престъпността или пък българските правораздавателни органи, ще си затворят очите, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Сатндарт
Коментирай