Нож в сърцето вместо училище (ОБЗОР)

Нож в сърцето вместо училище (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заклаха ученик на Търговско-банковата гимназия посред бял ден в Борисовата градина

Георги Игнатов бе намерен мъртъв на пейка, разпитаха съученици, търсят убиеца

16-годишният Георги Игнатов бе открит прободен с нож в сърцето на пейка в Борисовата градина. Тялото бе намерено по обяд вчера, а убийството било извършено часове по-рано, твърдят патолозите. Явно е извършено, преди Георги да отиде на училище, може би е имал среща в парка с приятели, твърдят запознати с последните му часове съученици. Момчето е ученик в Търговско-банковата гимназия. Тялото му е открито на пейка на не повече от 50 метра от служебния паркинг на БНР, непосредствено до оградата на конната база.

Забелязало го е младо момиче, което преминавало по пътеката, водеща към близката метростанция. През целия следобед вчера полицаи разпитваха близките на Георги, негови приятели и съученици. Всички те обаче не успяха да са им много полезни, защото са в шок. По думите им Георги е бил скромно момче, не се е забърквал с проблеми. Бил в агитката на "Левски" и имал намерение сутринта да замине на протест в Гърмен, но впоследствие се отказал. Тепърва се изяснява дали е бил в училището през вчерашния ден и какво точно се е случило.

Всички приятели и съученици на младежа са потресени от случилото се и недоумяват какъв може да е мотивът за убийството му. Те са ужасени от човешката жестокост и хладнокръвието, с което е извършено деянието. Приятели на Георги от "Левски" са категорични, че трябва да има отмъщение и вече зоват в социалните мрежи за вендета, когато се установи кой е убиецът. Според едната от версиите на разследващите, деветокласникът е убит в спор за момиче. Жертвата и нападателят си уредили среща във фейсбук преди обяд вчера. След като се видели, възникнал остър спор за девойката, при което единият наръгал в гърдите другия тийнейджър и избягал. Неофициално от МВР обясниха, че работят по няколко версии, но заподозрян или задържан до късно снощи нямаше. Оръжието на престъплението също не бе открито вчера. Няколко часа вчера криминалист търси ножа с металотърсач, но безуспешно.

Разследващите предполагаха, че убиецът го е хвърлил наблизо. Криминалистите иззеха записите от охранителните камери в метростанция "Васил Левски", както и от тези, осигуряващи видеонаблюдението на паркинга на БНР. Според тях има вероятност убиецът да е минал по този маршрут и да бъде разпознат на видеото. Разследващите обаче изразиха съмнения, че е възможно трупът на убития деветокласник да е преместен от друго място. Много е вероятно младежът да е бил наръган другаде и полужив да е достигнал до пейката, където да е полегнал и така да е починал. Прави впечатление, че около пейката, където е намерено безжизненото тяло, няма следи от кръв, а при такава рана би трябвало да има цяла локва. "Отделно положението на тялото на убития е такова, че все едно е полегнал, краката му са вдигнати и присвити в коленете. Няма видими следи от насилие", коментираха криминалистите.

Според тях момчето е издъхнало по-рано през деня, но е забелязано едва часове по-късно. Макар и на доста оживено място, минувачите най-вероятно са предполагали, че просто е полегнал да си дремне. Линейка на съдебна медицина прибра трупа на 16-годишното момче едва в късните следобедни часове вчера. Тялото бе откарано за аутопсия. Районът около местопрестъплениeто бе отцепен от полиция чак до метростанция "Васил Левски".

Според друга работна версия убийството е свързано в спор между ученици от елитните гимназии в района. От край време възпитаниците на Търговско-банковата са на нож с тези от Финансово-стопанската, както и с учащите се в Строителния и 35-о СОУ. Преди 4 години 16-годишен ученик преби жестоко свои връстник само защото учи в конкурентното училище.

Разпуснаха почернения 9 "Б" клас

Учениците от 9 "Б" клас бяха разпуснати вчера и нямаха часове следобед заради убийството на техния съученик Георги Игнатов. Съучениците от другите класове не излязоха в междучасията навън. Директорката на училището Емилия Иванова забрани достъпа на журналисти в сградата, както и всякакви изявления. Гардовете пазеха още на оградата на гимназията. Единствено 12-токласниците имаха държавни изпити по професионалните си специалности. Вчера те имаха практически изпит по банково дело, а днес ще теоретичната част.
Тепърва психоложка от училището ще се срещне с випуска на 9-тите класове, стана ясно вчера. Те имат специална фейсбук група с 274 членове, но никой не бе посмял да публикува нещо за убийството на Георги Игнатов. В нея сучениците са публикували обяви за учебници, за контролни и дори за извинителни бележки по 2 лв. "Нищо няма да се промени, Борисовата градина е най-опасното място в София", заяви вчера съученичка на Георги. Момчета и момичета четяха на телефоните си в интернет различните версии. "Може да е на футболна основа, преди време 30 души се бяха вдигнали да бият момче заради футболни пристрастия", каза десетокласникът Иван. По-логична обаче им изглеждаше версията за спор за момиче.

Приятелката му Лора не успя да го види

Двамата имали среща на лобната пейка, за да отидат на училище

Приятелката на убития 16-годишен ученик Георги Игнатов не успяла да види любимия си жив. Тя открила гаджето си на пейката в Борисовата градина, но вече бездиханен. Според техни съученици от Националната търговска банкова гимназия Лора отивала на срещата, след което да тръгнат заедно към НДК, където се намира гимназията.
Георги живеел в центъра на София, в пресечка на бул. "Христо Ботев". Преди да дойде в търговско-банковата гимназия, учел в 41-во училище, което се намира в пресечка на ул. "Солунска".
"Беше много отговорен, добър човек, не се караше за глупости. Оставаше след училище и играеше футбол", разказа вчера за "Стандарт" десетокласничката Мариела, която познава Георги от предишното му училище. Бил луд по компютърната игра-стратегия "League of Legends". От един лагер в Огняново го запомнили като добър плувец.
Преди 2-3 години Георги слушал метъл банди, но после започнал да харесва сръбско и трапа - вид електронна музика.
От постингите на Георги във фейсбук профила си става ясно, че е върл фен на "Левски". В нито един няма и намек за агресия - напротив, всички са пълни с много хумор. Няколко от приятелите му сложиха черни лентички, а негова съученичка от 9-ти "Б" клас написа - "Почивай в мир, дано си в по-добро място!".
Приятелката му Лора обаче на 25 март е пуснала снимка от филм. Тя представлява петима души, седнали около лагерен огън. Надписът на нея е повече от злокобен заради смъртта на Георги вчера - "Мислиш ли, че ще сме същите без един от нас". "Не", отговарят всички под снимката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай