Нова дизайнерска дрога залива пазара

Нова дизайнерска дрога залива пазара | StandartNews.com

Нова дизайнерска дрога залива пазара в България. През последните години има около 1000 вида. Това обяви пред бТВ Стефан Бакалов, който ръководи отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Аерогара София.

"Това е синтетика, която се произвежда изключително бързо, изключително евтино, 99% от този наркотик се произвежда в Китай", обяви специалистът.

"Изглежда, че темата с наркотиците стана ежедневие. Не само в България, а навсякъде по света. И на фона на всички проблеми в ежедневието ни, не обръщаме внимание. За съжаление проблемът с наркотиците не е изчерпан. Все повече видове наркотични вещества се трафикират в различните държави, включително в България", обясни той. И уточни, че се произвежда между 650 и 900 тона кокаин годишно.

Най-употребяваният наркотик е хероин, смята Бакалов, но добавя, че през последните години често се случва трафик на амфетамини и нови синтетични наркотици.

Хората крият наркотиците по различни места. "В себе си, в дамска чанта, в багажа, в детски колички, в памперси, укриват го по различни места по тялото си, поглъщат. Изключително са изобретателни. Един куфар, между другото, дава около 20-на възможности за укритие", коментира специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай