Петък,

Нов скандал около хакера Кристиян

От: Стандарт -
899
Нов скандал около хакера Кристиян
A
A
A
  • Чиновници гледат порно на служебните си компютри, обяви обвиняемият за пробива в НАП
  • Хибридно мероприятие, контрира комисар Явор Колев от ГДБОП

Хакерът Кристиян Бойков, обвиняем за пробива в базата данни на НАП, отново напомни за себе си, като обвини във фейсбук чиновниците у нас, че масово свалят на компютрите си порно и пиратски софтуер.

"Градивно пиратство... Или иначе казано половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании", написа Бойков в профила си във Фейсбук.

Той назовава и конкретни структури - държавното дружество "Информационно обслужване", Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и др., чиито служители теглели файлове за възрастни и нелегален софтуер.

"За тяхно голямо съжаление има софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също. Hаистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове, или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места”, обяви Бойков.

Хибридно мероприятие, отговори комисар Явор Колев, началник отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП. "Това са данни на руски сайт. Касае се за хибридно мероприятие. Нямам информация, че в министерствата на отбраната и на транспорта, че се ползва нелегален софтуер. Държавната администрация е с напълно легализиран софтуер от повече от 20 години. Не се учудвам, че инструмент е лице, обвиняемо за кибертероризъм.", категоричен бе Колев.

Комисар Колев коментира и мащабната международна схема за банкови измами, в която се оказа замесена и България. Наши сънародници участвали в т.нар. „Ливанска пералня” като финансови мулета. От сметки на фирми чрез фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са обвинени като участници в престъпна група за пране на пари чрез неправомерни транзакции на стойност над 40 милиона.

"В България се касае за организирана престъпна група, която се занимава с изпирането на пари, придобити от киберпрестъпност, а чрез компании в САЩ и в Европа, са били атакувани фирми с внедряване в междуфирмена коресподенция. При нея средствата от фирмата контрагент, се превеждат по сметка, контролирана от организираната престъпност. Те отиват по сметки, които се контролират от организираната престъпност, а не на "мулета". Тази организирана престъпна група е създала над 90 дружества у нас с банкови сметки, на които са били превеждани парите от тази престъпна дейност",  каза Колев. Той обясни, че тези мулета имат нисък социален статус и са готови срещу минимална сума да открият на свое име банкови сметки с интернет банкиране. "Шестимата задържани са организаторите. Тези лица, на които са откривани банковите сметки, са свидетели по образуваното досъдебно производство. Предвиденото наказание е лишаване на свобода от 3 до 12 години, тъй като са откраднати 44 милиона евро и 15 милиона долара. Няма пострадали българи", заяви той. Колев допълни, че ливанският гражданин е ръководителят на престъпната група и към момента са установени 17 души.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com