Нашенци с доживотна присъда за убити мигранти

Те са отговорни за смъртта на 71 мигранти в хладилен камион преди близо четири години

Нашенци с доживотна присъда за убити мигранти | StandartNews.com

Апелативен съд в унгарския град Сегед днес произнесе доживотни присъди за трафикантите, отговорни за смъртта на 71 мигранти в хладилен камион преди близо четири години, предаде ДПА.

Председателят на апелативния съд заяви, че тежката присъда отразява тежестта на престъплението. На по-ниска инстанция тримата българи и афганистански гражданин получиха 25 години затвор без право на предсрочно освобождаване.

Сега трима от обвиняемите бяха осъдени без възможност за предсрочно освобождаване, а четвъртият може да излезе от затвора след най-малко 30 години. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария през август 2015 г., когато миграционната вълна по т.нар. Балкански маршрут приближаваше върха си. Те били натъпкани в херметично затворения камион, предназначен за превоз на замразени стоки. Трафикантите не пожелали да спрат и да отворят вратите на камиона, за да влезе въздух, от страх, че ще бъдат заловени. Когато най-накрая спрели в страничното платно на магистралата при Парндорф, след австрийската граница, хората вътре били починали от задушаване. Трафикантите изоставили камиона и избягали.

Макар че телата бяха намерени в Австрия, процесът се водеше в Унгария, понеже съдебно-медицинските  експерти установиха, че жертвите вече са били мъртви още на унгарска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай