Наш Никълъс Кейдж задига коли за секунди

Звезделин Методиев извършил 11 кражби за 3 дни, докато е в домашен арест

Наш Никълъс Кейдж задига коли за секунди | StandartNews.com

София. Роден Никълъс Кейдж вдигна полицията на крак, след като спретна серия кражби по сюжет на екшъна "Да изчезнеш за 60 секунди". 25-годишният Звезделин Методиев е извършил престъпленията, докато е бил в домашен арест. Съдът го е пуснал на свобода заради епилептични припадъци и тревожност. Методиев е заловен при специализирана полицейска операция, наречена М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден). Името съвпада с фамилията на един от съдиите, пуснали Методиев под домашен арест.

Звезделин има богато криминално досие. Заради кражби в периода 2002 до 2012 година са му издадени общо 19 присъди, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".  Девет от тях са за противозаконно отнемане на автомобили, а останалите - за кражби от жилища на граждани и необитаеми къщи. Три от тях са били извършени в условията на опасен рецидив.

През октомври 2012 година, три дни след пускането му от затвора, Методиев е задържан за кражби в Плевен и Горна Оряховица на два леки автомобила Фолксваген Голф и един микробус. Тогава му е наложена постоянна мярка задържане под стража, която впоследствие е била изменена в домашен арест. Мотивите са били влошено здравословно състояние. Според заключенията на медицинската експертиза е установено влошаване на здравословното му състояние, което се изразява в напрежение, тревожност и регистрирани епилептични припадъци.

Определението за промяна на мярката "домашен арест" е потвърдено на 10 януари 2013 г. от Окръжен съд Велико Търново. След произнасянето на Окръжен съд Велико Търново 25-годишният мъж е бил освободен. Методиев е пуснат, въпреки че няма постоянен адрес, а от десет години не пребивава и на адреса в личната си карта, който е в град Левски, уточни шефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев.

За времето от 14 януари до 17 януари 2013 година на територията на област Велико Търново са били откраднати няколко автомобила. На 17 януари сутринта в старопрестолия град е обран и апартамент през незатворена врата. Извършена е кражба от портмоне на сто лева, дебитна карта и мобилен телефон. При огледите на откритите коли са намерени и иззети следи, които категорично съвпадат с тези на Методиев.

При мобилизация на целия личен състав на Областна дирекция на МВР Велико Търново и след съвместни действия с областните дирекции на МВР в Плевен, Ловеч, Русе и Габрово, на 17 януари престъпникът е бил задържан от служители на Транспортна полиция във влака от град Левски за град Русе. Телефонът, отнет през нощта, е бил открит у него. Той е признал за извършени от него общо 11 престъпления на територията на Велико Търново за трите дни, в които е бил на свобода, каза министър Цветанов.

По-късно председателят на Окръжния съд във Велико Търново Мая Маркова обясни, че мярката за неотклонение на Звезделин Методиев е била разгледана от трима съдии съобразно разпоредбите на НПК. "Въззивната мярка задължително се гледа от троен съдебен състав. Това са съдиите Теодор Милев, Георги Драгостинов и Димо Колев. Към момента на разглеждане на мярката на неотклонение на протеста на прокурора, против Методиев е имало повдигнато обвинение за отнемането на само един автомобил", каза още Маркова.

В делото липсват данни за отнемане на други автомобили. От 14 ноември 2012 г. до датата на разглеждане на мярката за неотклонение 10 януари 2013 г. не е извършено никакво следствено действие, посочи Мая Маркова.

Тя обясни, че това е втората по тежест мярка за неотклонение, която създава достатъчно ограничения, съобразно закона, за да не може лицето да върши престъпления. Контролът за изпълнението на тази мярка за неотклонение е възложена на органите на предварителното разследване, в случая полицията, добави Маркова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай