Сряда,

Наказания заради робската ферма

От: Администратор -
A
A
A

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда за Нова ТВ. Проверяващи открили куп нарушения. Фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина. Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си, показа проверка на Нова ТВ на място.

По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот. Те обясниха, че някои хора там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.

Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. Трябва да си плащат транспорта до фабриката или полетата, както и токът. В бунгалата той се пуска с монети. Понякога на ден ни излиза по 10-15 паунда, разказаха работници пред Нова тв. Те твърдят, че с дни стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали оттам.

По данни на в. "Гардиън" в момента във Великобритания има недостиг на 4300 сезонни работници. Смята се, че заради Brexit се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички