Мистерия със свещеник от Айтос, открит обесен

Отец Ромил казал, че тръгва за кръщене в съседно село, но се отклонил от пътя

Мистерия със свещеник от Айтос, открит обесен | StandartNews.com

Християните от Айтос не спаха тази нощ заради зловещата вест за кончината на най-популярната и обичана личност – 50-годишният отец Ромил Негозов, пише Флагман

След като вчера около 13:30 часа днес стана известно, че православният свещеник е открит обесен край черен път между селата Вресово и Череша, миряните от града организираха бдение, а църквата „Св.Димитър Солунски” се оказа тясна, за да побере всичките тази нощ. На поклонението бе забелязан и кметът Васил Едрев.

Хората  не могат да допуснат, че енергичният, физически и психически здрав поп Ромил, е сложил край на живота си самоубивайки се, в пълен разрез с канона – акт, недопустим за всеки християнин.

Мистерията се заплита с всеки час, а днес съдебни експерти и криминалисти трябва да се произнесат за причината на смъртта, след като приключи аутопсията.

В късния следобед вчера духовен съвет от Сливенската митрополия е взел решение свещеникът да бъде опят по всички норми на православието – в църквата, в която е служил 20 години, а след това да бъде положен с всички нужни почести в гроб, намиращ се на църковна земя в айтоските гробища. Духовният съвет е категоричен, че отец Ромил не би могъл да сложи край на живота си чрез самоубийство.

Поп Ромил Негозов оставя две момичета сираци – 19-годишна студентка в София и ученичка в 8-ми клас. Съпругата му е работела заедно с него в църквата. И двамата бяха изключително почтени и нямаме данни да са се занимавали с някаква незаконна дейност, категорични са от РУ Айтос.

„Онзи ден бях с поп Ромил и разговаряхме по повод бъдещи проекти, свързани с християнството. Беше в добро здраве! Както винаги усмихнат и пълен с нови планове. Нямам обяснение за тази внезапна, потресаваща смърт”, каза кметът на Айтос Васил Едрев, който е полицай от кариерата, бивш директор на ОД на МВР в Бургас.

Разследващите, които са направили оглед на трупа смятат, че няма видими следи от насилие, нито проява на съпротива.

Флагман.бг съобщи, че чантата с личните му документи – 180 лв. и телефон, са намерени в незаключения джип „Дачия Дъстър”, спрян на черния път между Череша и Вресово.

Най-странното е, че преди да напусне църквата, около 10:30 часа вчера, на Самуиловден,след като вече е приключил с едно кръщене, попът заявил на жена си и служителите, че поема към Руен. Там за 12:30 часа той бил записал, по думите му, кръщене.

Всъщност отецът изобщо не е стигал до Руен. Той се е отклонил вляво към Вресово, продължил към Череша, отклонил се е по черния път, където е намерено и тялото му. Оставил е джипа си незаключен, след което се смята, че се е самоубил. Клонът, на който е увиснал, се е счупил под тежестта на тялото му.Отец Ромил изобщо не е поемал към Руен, защото кръщене в църквата там не е било предвидено

Разследването на Флагман.бг стигна до църквата на Руен, където би трябвало да бъде проведено кръщенето вчера.

Ключът за храма държал Кольо, собственик на кръчмата срещу църквата. Кольо поддържал връзка с отец Ромил, който идвал до населената предимно с турски етнос община – за венчавки, кръщенета и погребения на малкото останали християни.

Вечерта около 19 часа Кольо е дал следните обяснения: „Вчера изобщо не беше предвидено кръщене тук. Не съм отключвал църквата.  Кръщенето на нашите хора от Руен трябваше да бъде в айтоската църква в 15:30 часа и изобщо не се налагаше поп Ромил да пътува. Защо е казал, че ще кръщава в Руен – не знам. При мен трябваше да бъде гощавката, която бе записана за 17 часа”

Криминалистите смятат, че опитен съдебен лекар може със сигурност да каже дали в самоубийството има намеса на друг човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай